Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 augustus 2017

Vooral sportsupplementen soms gevaarlijk

Door: Angela

Vooral sportsupplementen soms gevaarlijk

Een capsule om te helpen met afvallen of een poeder om extra lang te kunnen sporten. Voedingssupplementen beloven veel, maar kunnen ongewenste gezondheidseffecten teweegbrengen. Dat meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in het jaaroverzicht 2016. Het meest risicovol zijn stimulerende sport- en afslankmiddelen.

Pre-workout poeders

In 2016 ontving het NVIC opvallend veel meldingen over zogenoemde 'pre-workout' poeders, die voorafgaand aan het sporten moeten worden ingenomen. Volgens het NVIC worden hierin regelmatig verboden stoffen als dimethylamylamine (DMAA) aangetroffen, die bij een intensieve training een hoog risico op gezondheidsproblemen geven. Dit kan in sommige gevallen zelfs leiden tot levensbedreigende situaties.

Olie van de hennepplant

Een andere categorie met een gestegen aantal meldingen in 2016 is olie van de hennepplant (Cannabis sativa). Dit wordt meestal gebruikt als ter verlichting van pijn, verbetering van de nachtrust of als rustgevend middel. Genoemde gezondheidsklachten waren misselijkheid, slaperigheid, duizeligheid, verwardheid en versnelde hartslag. Ook hallucinaties traden bij verschillende gebruikers op. Sommige oliën van de hennepplant blijken psychoactieve stoffen te bevatten, die niet altijd op het etiket vermeld staan.

Bron: UMC Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten