Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 december 2010

Volop onderzoek naar werking van probiotica


2nd Danone Benelux Probiotics Convention

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat probiotica een gunstig effect hebben op de weerstand en de gezondheid. Toch is het lastig om de werking wetenschappelijk te bewijzen. Voor het immuunsysteem zijn immers geen “biomarkers” voorhanden zoals cholesterol en bloeddruk dat zijn voor hart- en bloedvaten. Dit concludeerde prof. R. Witkamp van Wageningen Universiteit tijdens de 2nd Danone Benelux Probiotics Convention op 12 november in Amersfoort.

Immunologen beschouwen de darmen tegenwoordig als het 6e zintuig. Van alle immuuncellen bevindt zich 60 à 70% in onze darmen. Volgens prof. dr. E. Claassen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben probiotica een directe invloed op het immuunsysteem. Dendritische cellen “voelen” de aanwezigheid van goede darmbacteriën in de darminhoud, wat voor het immuunsysteem een teken is dat de situatie normaal is.

Uit een meta-analyse blijkt dat probiotica de kans op antibioticageïnduceerde diarree met 57% verkleinen. Probiotica verkleinen ook de kans op acute diarree en verkorten de duur ervan. Tenslotte verkleinen probiotica de kans op pouchitis en zijn er aanwijzingen dat probiotica helpen bij het prikkelbare darmsyndroom.

Een uitgebreid verslag van de convention kun je hier vinden. Via deze website kun je ook de handouts van de sprekers aanvragen.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten