Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 mei 2016

Voedingszorg ziekenhuizen achterhaald: 90% heeft nog vaste eetmomenten

Door: Angela

Voedingszorg ziekenhuizen achterhaald: 90% heeft nog vaste eetmomenten

De laatste jaren hebben ziekenhuizen veel goede stappen gemaakt richting optimale voedingszorg, maar het kan nog beter. Zo heeft 15% van de ziekenhuizen een verouderd voedingsconcept en hanteert 90% van de ziekenhuizen nog vaste eetmomenten. Dit blijkt uit het rapport “Voedingsconcepten in de Nederlandse ziekenhuizen”, dat de Stuurgroep Ondervoeding heeft gemaakt in opdracht van het ministerie van VWS. Het rapport is gebaseerd op een inventarisatie middels een enquête, die is ingevuld door 80 van de 83 Nederlandse ziekenhuizen.

Verbeterpunten

Het rapport brengt in kaart hoe ziekenhuizen in Nederland hun voedingszorg regelen. Op basis daarvan komt de Stuurgroep Ondervoeding met de volgende verbeterpunten:

 

  • 9 van de 10 ziekenhuizen hanteren nog vaste eetmomenten. Flexibiliteit van de eetmomenten sluit meer aan bij de behoefte van de patiënt.
  • 7 op de 10 van de ziekenhuizen biedt alleen tussendoortjes aan bij patiënten die ondervoed zijn of een risico op ondervoeding hebben. Het is voor een patiënt in het ziekenhuis bijna onmogelijk om uit alleen de 3 hoofdmaaltijden voldoende eiwit en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Het aanbieden van tussendoortjes voor elke patiënt is daarvoor essentieel. Bij slechts 2 op de 10 ziekenhuizen kunnen tussendoortjes onbeperkt besteld worden.
  • Meer dan de helft van de ziekenhuizen heeft geen menukaart voor de patiënt.
  • De tijd tussen bestellen en serveren is bij meer dan de helft van de ziekenhuizen langer dan een uur.
  • De helft van de ziekenhuizen registreert de inname van de patiënt niet. Tijdige actie bij patiënten die te weinig eten is hierdoor veel moeilijker.

 

Succesfactoren

In het rapport staan ook zaken die de afgelopen tijd verbeterd zijn. De meest in het oog springende zijn: De warme maaltijd is bij driekwart van de ziekenhuizen verplaatst naar het einde van de middag.

  • Bij 9 van de 10 ziekenhuizen kan de patiënt bij de broodmaaltijd ter plekke kiezen wat er gegeten wordt.
  • Het bestellen is makkelijker, sneller en moderner, via apps, tablets of telefonisch.
  • Bij de helft van de ziekenhuizen is er een aangepast voedingsaanbod voor speciale doelgroepen zoals kinderen, ouderen en kankerpatiënten.
  • Driekwart van de ziekenhuizen onderzoekt de tevredenheid van de patiënt over het eten.
  • Er is veel aandacht voor ondervoeding en voor de voedingswaarde van tussendoortjes en maaltijden.

 

Voedingsassistent

Een van de aanbevelingen van de Stuurgroep Ondervoeding is het optimaliseren van de rol van de voedingsassistent. In de het grootste deel van de ziekenhuizen is er hulp beschikbaar bij het bestellen, serveren en eten, maar in de praktijk blijkt de voedingsassistent niet altijd beschikbaar en niet altijd goed getraind.

Bron: Ministerie van VWS


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten