Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 september 2017

‘Voedingswetenschap moet anders’

Door: Angela

‘Voedingswetenschap moet anders’

De consument heeft weinig vertrouwen in de voedingswetenschap. Onderzoekers komen met tegenstrijdige berichten in de media en het feit dat veel onderzoek wordt gefinancierd door de industrie, wakkert dit wantrouwen verder aan. ‘Voedingswetenschap moet anders’, stelt prof. dr. ir. Edith Feskens, hoogleraar “Nutrition and health over the lifecourse” aan Wageningen University & Research in Resource. Samen met een Nederlandse werkgroep van voedingswetenschappers, filosofen, sociologen en artsen (Nutrition in Transition) schreef ze er een editorial over in het European Journal of Nutrition.

Écht eten

‘We willen meer onderzoek doen naar écht eten’, stelt Feskens. ‘Nu wordt er nog teveel gekeken naar individuele ingrediënten als vitamines en mineralen. Maar voeding is veel complexer en geen simpele optelsom van losse moleculen en chemische reacties.’ 

Industrie

Voedingsonderzoek wordt momenteel voor een belangrijk deel gefinancierd vanuit het bedrijfsleven, wat het imago van de voedingswetenschap schaadt. Feskens: ‘Die private financiering betekent overigens niet dat een studie niet goed is uitgevoerd of dat er met de resultaten wordt gesjoemeld. Daar heeft een bedrijf zelf ook geen baat bij: zeker de gevestigde bedrijven hebben een naam hoog te houden.’ Toch wil Feskens liever meer samenwerking met bijvoorbeeld patiënten- en consumentenorganisaties: ‘De industrie is meer geïnteresseerd in producten en voedingsstoffen dan in diëten en voedingspatronen.’

Bron: Resource


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten