Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 december 2015

Vis en peulvruchten favoriet als vleesvervanger

Door: Reina

Vis en peulvruchten favoriet als vleesvervanger

Bij het kiezen voor een alternatief voor vlees maken consumenten een afgewogen beslissing tussen nieuw en vertrouwd én tussen dierlijk en plantaardig. De belangrijkste aankoopmotieven zijn gezondheid en natuurlijkheid. Bij de keuze uit 5 alternatieven scoren vis en peulvruchten het hoogste op deze motieven. Daarna volgen zeewier, kweekvlees en als laatste insecten. Dit blijkt uit een enquête onder 2.461 consumenten, uitgevoerd door de Wageningen UR.

Afkeer

Vis wordt vaker gekozen door mensen die diervriendelijkheid minder belangrijk vinden. Insecten en kweekvlees zijn het aantrekkelijkst vanwege hun zintuiglijke ervaring, maar deze twee scoren ook het hoogst op afkeer. De respondenten ervaren de grootste barrières bij het kopen van insecten. Insecten zijn onbekend, en men weet onder andere niet hoe ze te bereiden. Bij andere alternatieve bronnen, met name vis, hebben consumenten daar minder last van. Als ze moeten kiezen voor 1 van de 5 alternatieven in de vorm van een "burger", verandert de ranglijst. Kweekvlees is dan de favoriete eiwitbron, op enige afstand gevolgd door zeewier en peulvruchten. Insecten blijven de laatste keus, ook voor een burger.

Beoordeling consumenten

De 5 onderzochte eiwitbronnen worden door de consument als volgt gezien:
Vis: gezond & lekker
Zeewier en peulvruchten: veilig, gezond en milieuvriendelijk
Insecten: vernieuwend
Kweekvlees: nieuw en diervriendelijk

Bron: WUR

Gerelateerd nieuws:
Gezondheidsraad adviseert noten en peulvruchten
Opening kenniscentrum Insectpoint
Het insectenkookboek


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten