Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 maart 2015

Veel vitamine D-tekort bij kinderen

Door: Reina

Veel vitamine D-tekort bij kinderen

Bijna 1 op de 3 kinderen van 6 jaar heeft een tekort aan  vitamine D (serum 25(OH)D concentratie 25-50 nmol/l). Dit blijkt uit de gegevens van ruim 4.000 Nederlandse kinderen uit de Generation R studie. Bij kinderen van niet-westerse afkomst als Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Kaapverdische is dat percentage zelfs 55%. Bij bijna 20% van deze kinderen van niet-westerse afkomst gaat het zelfs om een ernstig tekort (serum 25(OH)D concentratie <25 nmol/l). Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Nutrition.

Het advies van de Gezondheidsraad is om alle kinderen tot 4 jaar een vitamine D-supplement te geven. Ondanks dit advies kreeg minder dan de helft van de kinderen uit de Generation R studie op 1-jarige leeftijd extra vitamine D.

Het grote verschil tussen de autochtone kinderen en allochtone kinderen kan liggen aan hun getinte huidskleur, maar ook aan een andere leefstijl. Kinderen met voldoende vitamine D-waarden keken minder televisie, hadden een gezonder eetpatroon op jongere leeftijd, speelden meer buiten en fietsten vaker naar school dan kinderen met een vitamine D-tekort. Vervolgstudies moeten uitwijzen of de vitamine D-spiegels van de kinderen samenhangen met specifieke gezondheidsproblemen.

Bron: Erasmus MC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten