Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 mei 2013

Veel diabetespatiënten overbehandeld door huisarts

Door: Reina

huisarts met patiënt

De huidige, intensieve manier van zorgverlening aan diabetespatiënten in de huisartsenpraktijk heeft uitsluitend effect voor een kleine groep mensen met slechte gecontroleerde bloedglucosewaarden. Dit impliceert dat het merendeel van de patiënten op dit moment wordt “overbehandeld” en er ruimte is voor aanzienlijke kostenbesparingen als er meer maatwerk wordt geboden in de diabeteszorg. Dat concludeert promovenda Arianne Elissen in haar proefschrift waarop zij 25 april is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht.

In het onderzoek zijn gegevens gebruikt van meer dan 105.000 diabetespatiënten (ruim 10% van alle diabeten in Nederland) uit 18 zorggroepen in Nederland. Het onderzoek laat zien dat de behandeling van diabetespatiënten verre van patiëntgericht is. Richtlijnen en protocollen wegen zwaarder bij het opstellen van behandelplannen, dan de persoonlijke behoeften, wensen en mogelijkheden van patiënten. Bovendien blijkt uit het onderzoek, dat alleen de kleine groep patiënten met onvoldoende glykemische controle profijt heeft van de zorg, zoals die op dit moment in de huisartsenpraktijk wordt aangeboden. Voor andere patiënten is minder regie door de huisarts en meer aandacht voor zelfmanagement een betere en goedkopere manier om hun diabetes onder controle te houden. Om dergelijke zorg op maat te realiseren, beveelt het onderzoek verbeteringen aan in onder meer zelfmanagement, ondersteuning en informatietechnologie alsook in de financiering van chronische zorg.

Het onderzoek is grotendeels uitgevoerd binnen het door de Europese Commissie gefinancierde DISMEVAL-project, waarin onderzoekers uit 13 Europese landen participeerden.

Bron: Universiteit Maastricht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten