Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 augustus 2013

Variabele bloeddruk ongunstig voor brein ouderen

Door: Reina

bloeddruk meten

Een variabele bloeddruk bij ouderen hangt samen met een grotere kans op verstandelijke achteruitgang. Dat blijkt uit Leids onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal.

Voor het onderzoek werden de gegevens gebruikt van 5461 ouderen van gemiddeld 75 jaar oud uit de PROSPER studie. Hieruit blijkt dat ouderen bij wie de bloeddruk meer schommelt dan bij mensen met een stabiele bloeddruk, slechter scoren op geheugen- en concentratietesten. Ook op MRI-scans blijken hun hersenen in mindere conditie: het volume van de hippocampus, een hersendeel dat belangrijk is voor het geheugen, is lager. Daarnaast zijn er op MRI-scans meer witte-stofafwijkingen, kleine infarcten en kleine bloedingen zichtbaar. Al deze effecten bestaan onafhankelijk van de gemiddelde bloeddruk en andere cardiovasculaire risicofactoren.

Op basis van de MRI-scans concluderen de onderzoekers verder dat cognitieve achteruitgang te maken heeft met ziekten van de kleine vaten. ‘Het is nog de vraag wat hierbij de oorzaak is en wat het gevolg’, zegt onderzoeker en internist dr. Simon Mooijaart. ‘Misschien zorgen de bloeddrukwisselingen ervoor dat de vaten in de hersenen beschadigd raken. Maar het zou ook kunnen dat het regelsysteem voor de bloeddruk  wordt aangetast doordat de hersenen door vaatproblemen minder goed functioneren.’ Een schommelende bloeddruk is volgens Mooijaart wellicht ook een risicofactor voor dementie, waarvan de juiste behandeling uiteindelijk kan bijdragen aan een verdere afname van de kans op dementie.

Bron: LUMC


Annette de Deugd, , 06 augustus 2013:
Zie ook http://www.healthy-ageing.nl/index.cfm?p=2EA0908B-C1F5-BCAF-1423DF807DC55AAF

Annette de Deugd
Managing director Netherlands Consortium for Healthy Ageing (NCHA)
Twitter: @ageingNL

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten