Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 december 2011

Vaker vroeggeboorte door overgewicht

Door: Reina

Prematuur

Overgewicht speelt een grotere rol bij een vroeggeboorte dan roken. Dit blijkt uit een deelonderzoek van de zogenoemde ABCD-studie. Dit deelonderzoek naar de gezondheidssituatie van de moeder en het effect op het kind is gepubliceerd in BJOG (een internationaal tijdschrift over verloskunde en gynaecologie). 

Bij elke zwangerschap bestaat de kans dat kinderen te vroeg geboren worden. Het is bekend dat roken daaraan bijdraagt. 'Uit deze studie blijkt dat de bijdrage van overgewicht groter is', zegt onderzoeker Tanja Vrijkotte van het AMC. 'Roken is op zichzelf schadelijker, maar er zijn meer te zware dan rokende vrouwen dus de uiteindelijke bijdrage van overgewicht is groter.' 

Van alle extreem te vroeg geboren kinderen (voor 32 weken zwangerschap) komt bijna een kwart door overgewicht van de moeder. Slecht 10% is direct toe te schrijven aan het roken. Bij de kinderen die te vroeg geboren worden (voor 37 weken zwangerschap) is bijna 7% toe te schrijven aan overgewicht en iets meer dan 5% aan roken.

De onderzoekers zien binnen de onderzochte groepen grote verschillen. In de diverse etnische groepen heeft gemiddeld 30% van extreem te vroeg geboren kinderen een te dikke moeder. De studie is gedaan in Amsterdam en geldt waarschijnlijk voor meer steden, maar de uitkomsten kunnen niet zomaar worden vertaald naar het platteland. 

De onderzoekers pleiten voor meer aandacht voor het gewicht van de moeder tijdens de zwangerschap. Tanja Vrijkotte: 'Dat roken niet goed is voor het ongeboren kind weten de meeste mensen wel, maar de rol van overgewicht is veel minder bekend, zeker bij etnische groepen.' 

Bron: AMC

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten