Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 oktober 2014

Tyrosine verdiept denken

Door: Reina

Tyrosine verdiept denken

Steve Jobs zwoer bij zijn fruitdieet om betere ideeën voor Apple te krijgen. Het blijkt te kloppen; voedsel met veel tyrosine - zoals bananen, perziken en amandelen - kan creatief denken bevorderen. Dat tonen cognitief psychologe Lorenza Colzato en haar collegae aan in hun onderzoek, gepubliceerd in Psychological Research.

Deze Leidse onderzoekers onderzochten of tyrosine, wat de productie van dopamine stimuleert, inderdaad creatief denken positief beïnvloedt. De deelnemers aan de studie dronken een glas sinaasappelsap met daaraan 2 gram tyrosine of 2 gram placebo toegevoegd. Aansluitend werden deelnemers getest op de 2 hoofdingrediënten van creativiteit: divergent en convergent denken. Uit het onderzoek bleek dat proefpersonen beter presteerden op convergent denken (oplossing zoeken door diep nadenken) als ze het sap met tyrosine gedronken hadden. Het positieve effect van tyrosine op creatief denken kan bijvoorbeeld voordelen hebben voor studenten tijdens hun examens.

Op divergent denken (lijkt op een soort “brainstorm sessie”; nieuwe ideeën volgen elkaar snel op, maar blijven op een oppervlakkig en ondoordacht niveau) is geen effect van tyrosine gevonden.

Bron: Universiteit Leiden

Gerelateerd nieuws: Bliksemsnel stoppen dankzij tyrosine Tryptofaan bevordert onderling vertrouwen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten