Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 december 2014

Toegevoegd suiker meer effect op bloeddruk dan zout

Door: Reina

Toegevoegd suiker meer effect op bloeddruk dan zout

Het is tijd om in de voedingsadviezen de focus te verleggen van zoutverlaging naar het verminderen van de suikerinname. Dat stellen onderzoekers in een review in het online tijdschrift Open Heart. Een verlaging van de inname van toegevoegde suikers, met name fructose in industrieel bereide producten, zal niet alleen hypertensie verminderen maar ook helpen bij de strijd tegen cardiovasculaire aandoeningen.

De voordelen van het beperken van de zoutinname als dieetadvies bij een te hoge bloeddruk is volgens de auteurs discutabel. De gemiddelde daling van de bloeddruk dankzij een verminderde zoutinname is relatief klein. Ze wijzen erop dat het meeste zout komt van bewerkte voedingsmiddelen, die ook een rijke bron van toegevoegde suikers zijn. De auteurs stellen dat overtuigend bewijs uit fundamenteel onderzoek, bevolkingsonderzoeken en klinische studies impliceert dat suikers in het algemeen en fructose in het bijzonder kan zorgen voor verhoging van de bloeddruk, de hartslag en de zuurstofbehoefte van het myocard en bijdragen aan ontsteking in het lichaam, insulineresistentie en bredere metabolische disfunctie.

Bron: Open Heart

Gerelateerd nieuws:
Zowel teveel als te weinig zout is ongezond
Zout verhoogt niet bij iedereen risico op hartaanval
Meer dan helft suikerinname zijn toegevoegde suikers
Canadese Hartstichting: toegevoegd suiker is ongezond


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten