Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 juli 2016

Toch geen invloed darmmicrobioom op stofwisseling?

Door: Reina

Toch geen invloed darmmicrobioom op stofwisseling?

Een drastische verandering van het darmmicrobioom door antibiotica heeft geen duidelijke effecten op de stofwisseling van het menselijk lichaam. Darmbacteriën lijken dan ook een veel minder belangrijke rol te spelen bij de ontwikkeling van obesitas en andere stofwisselingsziekten dan veel onderzoeken suggereren. Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht na een kleinschalig onderzoek bij 57 obese mannen. Het onderzoek is gepubliceerd in Cell Metabolism.

Ontregeling

Tijdens het onderzoek kregen de mannen een week lang een antibioticakuur of een placebo. De antibiotica (Vancomycine) zorgden voor een ontregeling van de bacteriesamenstelling in het maagdarmstelsel. Daardoor daalde de productie van galzuren en korteketenvetzuren. Van zowel galzuren als korteketenvetzuren wordt verondersteld dat ze bescherming bieden tegen stofwisselingsziekten als obesitas en diabetes type 2. Ondanks de verlaging van beide typen zuren bleek er echter nauwelijks iets te gebeuren met de stofwisseling van de deelnemers aan het onderzoek.

Geen sleutel

‘Veel onderzoeken suggereren dat het microbioom de sleutel kan zijn tot bijvoorbeeld de aanpak van obesitas en de preventie van type 2 diabetes’, stelt Ellen Blaak, hoogleraar fysiologie van het vetmetabolisme. ‘Dat zijn echter studies die veelal niet bij mensen zijn uitgevoerd. We laten nu zien dat drastische veranderingen van darmbacteriën eigenlijk geen klinisch relevante effecten tot gevolg hebben. Dat betekent wellicht dat we in de toekomst heel anders naar de invloed van het microbioom op onze stofwisseling moeten kijken.’

Bron: MUMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten