Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 januari 2013

THT-datum zorgt voor voedselverspilling

Door: Karine

THT datum op etiket is richtlijn voor consument

In een kamerbrief stelt staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische voor de THT datum af te schaffen, omdat die datum verspilling in de hand werkt. Dat blijkt uit een recent rapport van Wageningen Universiteit. Er wordt veel eten verspild in Nederland en de consument is een belangrijke bron van verspilling. Ongeveer 15% van wat de consument weggooit komt door een overschrijding van de houdbaarheidsdatum, en 5% daarvan betreft producten met een THT datum. Producten met een THT datum worden vaak niet geconsumeerd na het verstrijken van de datum, terwijl het product dan meestal nog kwalitatief goed is. Een van de oorzaken is dat de consument het verschil niet kent tussen de 2 verschillende houdbaarheidsaanduidingen, te weten “Ten minste houdbaar tot” (THT) en “Te gebruiken tot” (TGT).

Dijksma wil dat het bedrijfsleven haar verantwoordelijkheid neemt bij het vaststellen van de THT datum. De THT blijkt nu vooral een datum voor de kwaliteitsgarantie en daar zit vaak een ruime veiligheidsmarge in. Lang houdbare producten zijn vaak veel langer houdbaar dan op de verpakking staat vermeld. Producten als koekjes, hagelslag en pindakaas blijven vaak nog maanden goed en producten in blik en glas zelfs nog jaren. Een van de manieren om verspilling terug te dringen is dus het afschaffen of het verlengen van de THT datum.

Bron: Rijksoverheid


Han Soethoudt, , 08 februari 2013:
Nee, de titel is zeker niet de strekking van het document

auteur document
Elly van Kranen, , 29 januari 2013:
Misschien de url ook even aanpassen? ;-)
Angela Severs, , 29 januari 2013:
@Elly. Dank voor het doorgeven, snel aangepast!
Elly van Kranen, , 29 januari 2013:
Klopt de kop boven dit artikel wel?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten