Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 januari 2014

Tegenwicht noodzakelijk tegen alle onzin over voeding

Door: Mary

Fred Brouns

Voedingswetenschappers zouden vaker diëtisten moeten inschakelen om de genuanceerde boodschap over voeding uit te leggen aan de consument. En voedingswetenschappers zouden samen met het Voedingscentrum de handen in een moeten slaan om op een youtube-achtige manier voedingscolleges te maken voor de consument. Alleen dan kunnen we volgens prof. Fred Brouns (Universiteit Maastricht) tegenwicht geven aan alle ruis die er ontstaat over gezonde voeding door ongenuanceerde berichtgeving in de media. Brouns deed deze uitspraken tijdens de drukbezochte publiekslezing van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen op 23 januari in Utrecht.

‘Mensen worden gek gemaakt door de media en ze geloven iedereen die zich al expert presenteert, terwijl de echte experts  nauwelijks geloofd worden.’ Brouns heeft zelf ervaren dat het lastig is om als echte deskundige via social media tegenwicht te bieden aan alle onzin die er beweerd wordt.  ‘Mensen zijn op zoek naar hun eigen waarheid en als er heel veel tegenstijdige zaken beweerd worden, kiezen voor wat hen het beste uitkomt. En dat is meestal niet de genuanceerde boodschap die wij als wetenschappers verkondigen. De waarheid is zelden sexy.’ Brouns liet vele voorbeelden de revue passeren van boodschappen die door het grote publiek omarmd worden, maar die vooralsnog te weinig wetenschappelijke onderbouwing hebben. Zo hekelde hij de auteurs van de boeken als Broodbuik en de Voedselzandloper . Hij zette zijn vraagtekens bij het paleodieet en noemde hij de hele glutenhype ware volksverlakkerij.

Brouns vindt het op zijn minst opmerkelijk dat fabrikanten van voedingsmiddelen aan alle kanten aan banden worden gelegd wat betreft claims die zijn mogen maken op verpakkingen, terwijl iedereen – met name niet-experts - via social media ongestraft allerlei onzin kan verkopen over voedingsmiddelen of voedingstoffen. ‘Eén verontrustend nieuwtje haalt makkelijk de voorpagina, terwijl vervolgonderzoeken, die later het tegendeel bewijzen, massaal genegeerd worden.’

Tenslotte  waarschuwde Brouns voor zogenaamde deskundigen: ‘Er zijn veel mensen die zich volgens hun opleiding – bestaande uit slechts een tiental schriftelijke lessen -voedingsdeskundig mogen noemen. De laatste tijd lijkt hier een wildgroei te ontstaan. Het is onmogelijk dat deze mensen voedingsonderzoek net zo kunnen interpreteren als geregistreerde voedingswetenschappers, die jaren van studie achter de rug hebben.’ Voor de leek is het echter absoluut niet duidelijk dat deze mensen veel minder deskundig zijn dan op grond van hun “titel” lijkt.  Brouns riep daarom op om de nuance aan te gaan geven, betere contacten op de bouwen met de media en dus vooral tegengas te geven.


ivo kattestaart, , 03 februari 2014:
"Mensen worden gek gemaakt door de media en ze geloven iedereen die zich al expert presenteert, terwijl de echte experts nauwelijks geloofd worden'""

Nogal een vage definitie "de echte experts" Zou proffesor Brouns zichzelf bedoelen? Hahaha eigenlijk moet ik heel hard lachen om het huilie huilie gedrag.

Nee, het is juist andersom mensen worden eindelijk wakker en het ook al staat het internet vol met tegenstrijdigheden, het voedingscentrum en consorten hebben allang hun geloofwaardigheid verloren. Deal with it!
marco stienstra, , 02 februari 2014:
Voedselindustriespreekbuis.......... vraag maar eens ad expertszzzzzz wie hun onderzoeken bekostigen..... vlgs mij kom je dan uit op nutricia, unilever en johnson en johnson etc. Ovet eigen waarheden gesproken.
marco stienstra, , 02 februari 2014:
Voedselindustriespreekbuis.......... vraag maar eens ad expertszzzzzz wie hun onderzoeken bekostigen..... vlgs mij kom je dan uit op nutricia, unilever en johnson en johnson etc. Ovet eigen waarheden gesproken.
Johan van Halsema, , 02 februari 2014:
Omgeven door een ongezonde 'AIR' van angst, teleurstelling, wanhoop en een gebrek aan aandacht is deze wetenschap niet vreemd, zo blijkt. Best wel zielig eigenlijk om alle andersdenkenden zonder gedegen en inhoudelijke discussie in een hoek te meppen waar deze ‘voedingsindustrie’ wetenschap zelf huis houd. De tijd dat de industrie nog luisterde naar deze (on)wetenschap ligt ver achter ons, deze rol is dus wel degelijk omgedraaid, 'wiens brood men eet, diens woord men spreekt'. Dat er rake klappen vallen in deze reguliere pseudowetenschap is te wijten aan de rigiditeit waarmee hun rode oortjes naar de industrie hangt. Er zal tenslotte geld op de plank…hoe meer, hoe gezonder?
Jan Simons, , 02 februari 2014:
Jammer dat deze "proffessor" zo doorzichtig is. Het is weer helemaal duidelijk. "Wiens brood men eet, wiens brood men spreekt". Hier is de commercie weer aan het woord. Zolang overheden niet opkomen voor de rechten van de mens (burger)en de commercie zich kan beroepen (lees verschuilen) op de Codex Alimentarius. is het een oneerlijke strijd. Simpelweg jammer!
Nikki Spaans, , 02 februari 2014:
Grappig om juist de gewichtsconsulenten met 10 schriftelijke lessen hier aan te vallen. Deze worden namelijk standaard volgens de schijf van vijf en het voedinggscentrum opgeleid. Juist degene met een uitgebreidere opleiding en een passie voor gezondheid kijken verder dan wat hen als "goed " geleerd wordt. Ik ben blij dat ik geleerd heb om verder te kijken en niet alles klakkeloos te geloven, ook de voedselzandloper niet. Ieder mens is anders en heeft andere behoeften. Het zou voor iedereen veel duidelijker zijn als we door zwaardere claims op voeding echt weten wat we eten en zelf kunnen kiezen. I.p.v. Voor de gek gehouden te worden met voeding die volgens de producent er van gezond zou zijn en vervolgens vol zitten met verborgen toevoegingen.
Janneke de vries, , 02 februari 2014:
misschien is het ook hier goed dat men in gesprek gaat i.p.v. en andere mening belachelijk maken.
ik ben blij dat ik ontdekt heb niet tegen gluten te kunnen en zuivel. Daar heb ik 61 jaar voor moeten worden.Natuurgeneeskundigen e.a. alternatieve metingen ontdekten dat. Ik voel me er heel goed bij. Het een en ander is zeker afhankelijk van lichamelijk conditie, spijsverterings stelsel en persoonlijkheid.
Janneke
Ron Fonteine, , 02 februari 2014:
Zijn we juist niet door al die "slimme" professoren en wetenschappers in de problemen gekomen ? Waren zij niet diegene die ons broodjes aap verkochten mbt verzadigd vet, cholesterol en vetten in het algemeen. De beste goeroe ben je zelf, gezondheid is maatwerk.

Ron Fonteine, leefbewust.com
Daniël Niks, , 30 januari 2014:
"Vooral tegengas geven!" In plaats van in discussie te gaan. Jammer...
Voske Vermeer, , 30 januari 2014:
Ik ben het met de prof eens dat de wildgroei in deskundigen, die niet of nauwelijks opgeleid zijn, en een 'expert/goeroe, vaak met titel' volgen de zaak geen goed doet.
Laat mensen maar hun eigen waarheid zoeken, een mix samenstellen uit alle gekke diëten die de revue passeerden en nog zullen passeren. Dit artikel valt overigens ook onder ongenuanceerde berichtgeving.
Ook de prof preekt zijn eigen waarheid, en wordt daarmee niet meer of minder sexy. In de media...

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten