Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 november 2010

Supereating

Door: Ian Marber

Supereating

Volgens de auteur en gezondheidsjournalist Ian Marber (ook bekend als the Food Doctor), zit de voedingswereld vastgeroest in de “één-stap-benadering” bij de aanpak van gezondheidsproblemen. Hij noemt het adviseren van magnesium bij verstopping, en vitamine C bij verkoudheid als voorbeelden. Het draait in Marber’s visie om de relaties tussen voedingsstoffen en dus het combineren van voedingsstoffen. Er zijn drie relaties volgens Marber. De eerste relatie is als voedingsstoffen een wederzijds effect hebben op elkaar. In de tweede relatie blijft, een stof passief en heeft de ander invloed op diens werking. De derde relatie is dat een stof de activiteit of absorptie van voedingsstoffen beïnvloedt. Supereating onderzoekt die drie relaties en biedt oplossingen om het beste uit voedingsmiddelen te halen door een juiste combinatie. Na het bespreken van de diverse voedingsstoffen komt het deel waarin per gezondheidsprobleem of kwaal een voedingsschema wordt gegeven en speciale dagmenu’s. Het klinkt allemaal heel overtuigend en hij schrijft ook op een voor de lezer aansprekende wijze. Zo heeft hij het over vrienden en vijanden van een stof. Vitamine C is bijvoorbeeld een vriend van ijzer. Natuurlijk heeft Marber gelijk dat er een interactie tussen voedingsstoffen is. Maar het zijn zoveel stoffen die we dagelijks binnen krijgen, ook heel veel andere stoffen dan alleen die voedingsstoffen. Bovendien zijn er zoveel relaties en die zijn ook weer afhankelijk van hoeveelheden. Het is veel complexer dan hij allemaal doet voorkomen. Wetenschappelijk bewijs voor wat hij allemaal beweert is er niet. Maar er zullen vast veel leken meegaan in zijn verhaal. (RB)

Supereating; Een revolutionaire methode om meer uit je voeding te halen, Ian Marber, The house of books, ISBN 9789044325263, 176 pagina’s, € 19,95.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten