Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 januari 2016

Steeds meer mensen ambivalent over vlees

Door: Angela

Steeds meer mensen ambivalent over vlees

Vlees is vaak negatief in het nieuws, bijvoorbeeld als het gaat over gezondheid, antibiotica, milieu en dierenwelzijn. Desondanks  is de vleesconsumptie hoog in Nederland. Volgens prof.dr. Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar humanistische wijsbegeerte aan Wageningen UR komt dat omdat de mens een omnivoor is. Daardoor is het voor mensen moeilijk om vegetariër te worden. Ze vertelde dit tijdens de NVVL Rond-de-Tafelsessie “Hoe ziet jouw vlees eruit over 10 jaar?”. Deze werd op 15 januari gehouden in De Wereld van Smaak in de Markthal van Rotterdam.

Vleesverlangen

Marijn Frank, presentatrice, filmmaakster en verslaggeefster bij onder meer de Keuringsdienst van Waarde, maakt aan den lijve mee hoe moeilijk het is om vegetariër te worden. Ze noemt zichzelf een knipperlicht-vegetariër. Ze wil stoppen met vlees eten vanwege onder meer het milieu en het dierenwelzijn, maar het lukt haar telkens weer niet. Ze maakte de bioscoopdocumentaire “Vleesverlangen”, waarin ze probeert van haar verslaving aan vlees af te komen.

Strategische onwetendheid

In tegenstelling tot Marijn Frank willen de meeste mensen helemaal niet weten hoe het vlees op hun bord is gekomen. Van der Weele noemt dit “strategische onwetendheid”, wat is te herkennen aan uitspraken als: ‘Als je vlees wilt eten, dan moet je er niet teveel van willen weten, want dan ga je je schuldig voelen.’ Van der Weele benadrukte dat dit niet hetzelfde is als onverschilligheid, maar dat het meer gaat om een sluimerende onrust over het eten van vlees. Van der Weele sluit niet uit dat er ineens een kantelpunt kan komen, waardoor de vleesconsumptie wél gaat afnemen.

Truc van de overheid

De overheid wil niet alleen veilig en gezond, maar ook duurzaam voedsel. De verantwoordelijkheid daarvoor legt het kabinet echter bij het individu: de consument moet zelf kiezen op basis van informatie op het etiket. Een truc van overheid, aldus dagvoorzitter prof.dr. Tjard de Cock Buning, hoogleraar toegepaste ethiek in de levenswetenschappen aan VU Amsterdam. Door de individuele vrijheid te benadrukken, haalt het kabinet de discussie weg uit de politiek.

Peulvruchten waren het vlees van de armen

Peulvruchten zijn in de ogen van veel deskundigen goede vervangers van vlees. Vroeger werden ze het vlees van de armen genoemd en mede door de uitspraak van Bartje ‘Ik bid nie veur bruune boon’n’ is het imago van peulvruchten slecht. Maar tegenwoordig zijn ze bezig aan een comeback, zeker nu de FAO 2016 heeft uitgeroepen tot internationaal jaar van de boon. 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten