Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 juli 2017

‘Specialiseren loont écht’

Door: Karine

Sigrid van de Marel

Diëtist Sigrid van de Marel is gespecialiseerd in de prikkelbare darm en het FODMAP-dieet. Onlangs schreef ze er een boek over. ‘Mijn specialisatie heeft me een drukke praktijk opgeleverd, met precies de cliënten die ik interessant vind. Bovendien heb ik ervaring opgedaan als spreker en docent en nu dan de kers op de taart: een boek!’

Waarom ben je je gaan specialiseren?
‘Dat proces is eigenlijk begonnen in 2013. Ik was toen ook al diëtist met een eigen praktijk, maar was ontevreden over mijn omzet en inkomen. Toen bezocht ik de trainingen van Open Circles, dat zijn trainingen voor ondernemers. Daar werd erop gehamerd dat je een doelgroep en onderwerp moet kiezen. Alleen als je dat doet, word je als expert gezien en kun je jezelf goed profileren. Er zijn zoveel diëtisten, en de meesten zijn gewoon hartstikke goed, dus hoe kun je opvallen? Door jezelf te specialiseren in een onderwerp dat dicht bij je ligt.’

Dus jij hebt dat toen meteen gedaan?
‘Nou nee. Eerlijk gezegd vond ik het heel eng, omdat ik bang was dat ik door te kiezen veel klanten zou verliezen. Maar onbewust was er toch een kwartje gevallen. In dat jaar maakte ik ook voor het eerst kennis met het FODMAP-dieet. Het was nog zo nieuw in Nederland: niemand wist er nog iets vanaf. Samen met een collega heb ik een pilot opgezet en de resultaten waren zo goed dat ik wist: hier wil ik mee door. Laat ik maar de gespecialiseerde FODMAP-diëtist worden.’

Hoe heb je de kennis verzameld?
‘Om te beginnen las ik alle boeken die ik kon vinden. Ik bestelde ze in Australië en Amerika, omdat er in Nederland nog niks te krijgen was. In 2014 heb ik een meerdaagse nascholing gevolgd in Engeland. Ik was de eerste Nederlandse diëtist die deze cursus heeft gedaan. Kort daarna ben ik, samen met kok en voedingskundige Mirte Kaan, begonnen met cursussen geven aan diëtisten. Ik ben toen ook een website begonnen over het FODMAPdieet. In mijn praktijk werk in nu samen met twee collega’s en ik behandel vrijwel alleen maar mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) of andere buikklachten. Specialisatie werkt echt: onze praktijk is drukker dan ooit en ik behandel precies de patiënten die ik interessant vind. Ze komen van heinde en verre en ik begeleid zelfs mensen uit het buitenland, via Skype.’

En nu een boek!
‘Een boek is natuurlijk het ultieme middel om jezelf te profileren. Het was al jaren mijn droom om eens een boek te schrijven en eigenlijk kan ik het nog steeds niet geloven dat het nu écht gelukt is. Het schrijven van “Buik blij, jij blij” heeft me heel veel tijd gekost maar ik ben superblij met het resultaat.
Een boek laat zien dat je echt expert bent en het helpt je om in de pers te komen. Bovendien krijgen lezers van het boek gratis toegang tot een online werkboek, zodat ik op die manier weer mailadressen krijg van geïnteresseerde mensen. Dat is mijn plan voor de toekomst: minder spreekuren draaien en meer online doen, door cursussen te geven bijvoorbeeld. Daar past dit boek perfect bij.’

In het najaar start Sigrid met een nieuwe nascholing voor diëtisten: www.fodmapdietist.nl


Jacqueline Gerrits, diëtist, 18 juli 2017:
Heel goed gezegd! Er is zo veel te doen op ons vakgebied dat het sowieso niet mogelijk is om van alles veel te weten. Via een specialisatie heb je je eigen plek binnen het veld; er zijn zo veel mensen die we met een persoonlijk dieetadvies kunnen helpen dat specialiseren ook voor jezelf de hoeveelheid bij te houden literatuur-vakkennis beter te behappen is. Je kunt toch niet van alles veel afweten.
Fenna Janssen, Dietist-Therapeut, 13 juli 2017:
Gaaf artikel Sigrid en Karine. Net als Sigrid ben ik een enthousiaste specialist en expert. Ik raad het je aan! Zie de video met 5 redenen om je te specialiseren.
https://www.youtube.com/watch?v=qmqUsMQWlDo
Jose Veen, dietist VG, 11 juli 2017:
Mijn boek Happy Weight stippenplan is inmiddels al jaren op de markt. Ik werk op dit moment aan een herziening, samen met een aantal enthousiaste jonge collega's.
Tevens is de online versie van het stippenplan actief en werkt " gesmeerd". Naast een kcal versie is er ook een KH versie gemaakt. www.happyweightstippenplan.nl
Jose Veen, dietist VG, 11 juli 2017:
Minder spreekuur doen en meer online/digitaal werken. Dat is sowieso de toekomst. Is efficiënter en past ook beter in de financiering waar wij als dietisten mee zitten.
Jose Veen, dietist VG, 11 juli 2017:
Heel herkenbaar. Mijn specialisatie betreft overgewicht/obesitas bij mensen met een bijzondere achtergrond, welke niet passen in de reguliere zorg. , Genetic Obesity is een onderdeel daarvan . Heeft geleid tot spreekuren in academisch ziekenhuis Rotterdam en een onderzoek in het WKZ UMC Utrecht. Verder een wetenschappelijke publicatie in the Journal of obesity & weightloss Therapy. Tevens een artikel in het tijdschrift voor artsen werkzaam in de VG ( verstandelijk Gehandicaptenzorg).

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten