Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 april 2014

Soort motivatie bepaalt succes dieet

Door: Angela

Soort motivatie bepaalt succes dieet

Veel mensen die een afslankdieet volgen, voelen zich onder druk gezet om de eetgewoontes aan te passen. Vooral door eigen schaamte- en schuldgevoelens over het uiterlijk. Dat is geen succesfactor voor het volhouden van een dieet, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent.
In het onderzoek werd de motivatie van lijners in kaart gebracht en werd nagegaan of deze motivatie invloed had op het succes van het dieet. Wie vooral voor het uiterlijk wil afvallen, blijkt vaker de controle over het eigen eetgedrag te verliezen en meer te piekeren over gewicht en eetgewoontes. En na 18 maanden is het lichaamsgewicht hoger dan bij het begin van het onderzoek. Wie vooral lijnt voor de eigen gezondheid en persoonlijk achter het dieet staat, blijkt meer gezonde eetgewoontes te vertonen.
Volgens de onderzoekers vormen adolescenten een risicogroep voor een negatieve motivatie, omdat zij zich vaker op hun uiterlijk richtten. De onderzoekers denken dat jongeren extra gevoelig zijn voor het feit dat in onze cultuur slank als ideaal wordt voorgesteld. Ironisch genoeg zorgt juist dit slankheidsideaal er dus voor dat diëten minder kans van slagen hebben.

Bron: Universiteit Gent


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten