Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 juni 2016

Sojarijke voeding en rode klaver tegen overgangsklachten

Door: Reina

Sojarijke voeding en rode klaver tegen overgangsklachten

Vrouwen die last hebben van opvliegers en vaginale droogheid kunnen tijdens de overgang baat hebben bij sojarijke voeding en rode klaver. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC na een analyse van 60 wetenschappelijke studies naar het effect van plantaardige voedingsmiddelen op klachten tijdens de menopauze bij in totaal 6.653 vrouwen. Het onderzoek is gepubliceerd in JAMA.

Supplementen

Bijna de helft van de vrouwen in de westerse landen gebruikt natuurlijke middelen tegen overgangsklachten. Denk aan supplementen of voedingsmiddelen rijk aan fyto-oestrogenen en kruidengeneesmiddelen zoals rode klaver, zilverkaars en Chinese kruiden. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar, terwijl er weinig bewijs is of ze ook echt helpen tegen overgangsklachten. Uit de analyse blijkt dat er weliswaar veel studies zijn gedaan naar plantaardige therapieën, maar dat de kwaliteit ervan vaak niet zo hoog is, bijvoorbeeld omdat er sprake was van een kleine steekproef. Dr.ir. Trudy Voortman, een van de auteurs: ‘Als we alle resultaten naast elkaar leggen, dan blijkt daaruit dat vrouwen die supplementen slikken waarin 10 tot 100 mg isoflavonen of fyto-oestrogenen zitten, ongeveer één opvlieger minder hebben per dag dan vrouwen die een placebo slikten. Ook hebben zij iets minder last van vaginale droogheid. De fyto-oestrogenen helpen echter niet tegen het nachtelijk zweten.’

Fyto-oestrogenen en isoflavonen

Fyto-oestrogenen is een verzamelnaam voor plantaardige stoffen die sterk lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. De productie daarvan neemt af tijdens de overgang, wat kan leiden tot klachten. Fyto-oestrogenen kunnen deze klachten verminderen. Isoflavonen, een groep fyto-oestrogenen, komen voor in peulvruchten, vooral in soja, en enkele groenten en granen. Ook bevatten sommige kruidengeneesmiddelen zoals rode klaver veel isoflavonen en zijn er voedingssupplementen met isoflavonen. Voor andere plantaardige producten en kruidengeneesmiddelen dan rode klaver en soja is het bewijs te gering om uitspraken te doen.

Bron: Erasmus MC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten