Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 mei 2014

Snacken draagt bij aan leververvetting en abdominale obesitas

Door: Reina

Snacken draagt bij aan leververvetting en abdominale obesitas

Niet het eten van grote maaltijden, maar juist vaak eten draagt bij aan leververvetting. Dat concluderen onderzoekers van het AMC. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Hepatology. Het frequent eten van vetrijke, suikerrijke snacks is onafhankelijk geassocieerd met buikvet en hepatische steatose (leververvetting).

Tijdens de studie werden 36 magere mannen gerandomiseerd naar een hypercalorisch dieet of een eucalorisch controle dieet (uitgebalanceerd) dieet, dat zij 6 weken volgden. Voor en na aanvang van het dieet zijn het intrahepatische gehalte aan triglyceriden (IHTG), het buikvet (via MRI) en de insulinegevoeligheid gemeten. Het hypercalorische dieet bestond uit 3 hoofdmaaltijden, aangevuld met extra calorieën uit vetrijke en/of suikerrijke dranken, die tijdens of tussen de maaltijden werden genuttigd. Hiermee werd ofwel de maaltijdgrootte ofwel de maaltijdfrequentie verhoogd. Het hypercalorische dieet verhoogde de BMI vergeleken met het evenwichtige dieet. Bovendien hadden de mannen, die frequenter aten, een aanzienlijk toegenomen IHTG vergeleken met de mannen die de extra calorieën bij de maaltijden consumeerden. Verder nam het buikvet toe in de hoog vet/hoog suiker-frequentie groep en in de hoog suiker-frequentie groep. Een afname van de lever insulinegevoeligheid werd gevonden in de hoog vet/hoog suiker-frequentiegroep.

Bron: Wiley


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten