Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 april 2017

Smeer 'm nu maar

Door: Karine

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Karine Hoenderdos is diëtist, redacteur van Nieuws voor diëtisten en auteur van onder andere 'Eet meer!' en 'Diabetes type 2? Maak jezelf beter'.

Er staat een bijzonder product in de supermarkt. Een product dat zich eindeloos opnieuw uitvindt, waarop steeds weer een andere gezondheidsclaim prijkt en dat als een sloerie meeflirt met alle voedingshypes.
Ja, ik bedoel margarine.
In zijn inmiddels best wel lange leven heeft margarine de ene metamorfose na de ander ondergaan.
Het begon als goedkoop broodsmeersel voor arme mensen. Als goede daad werd er vitamine A en D ingestopt. Jammer genoeg bevatten die eerste generatie margarines ook hartstikke veel goedkope transvetzuren, genoeg om menig ader in hoog tempo te verstoppen.
Toen eenmaal bekend werd dat dit superschadelijk en potentieel dodelijk was, werden de transvetten zonder ophef of excuses schielijk vervangen door het nieuwste van het nieuwste: linolzuur. Goed voor hart en bloedvaten! Met een eindeloos marketingbudget werd die boodschap er vervolgens jarenlang ingeramd.
Met succes. Linolzuur was zelfs zó'n succes, dat het naar meer smaakte. Op het thema 'hart en bloedvaten' werd dus lustig doorgeborduurd. Er kwam eerst duurdere margarine met omega 3 vetzuren: veel gemakkelijker dan vis. Er kwam nóg duurdere margarine met plantensterolen, wetenschappelijk bewezen goed als je cholesterolgehalte te hoog was.
Nederland bleef braaf zijn bammetjes smeren met deze geknutselde producten, onder zachte dwang van de Gezondheidsraad, het Voedingscentrum en de Hartstichting.
Totdat de wetenschap potverdorie een beetje vervelende dingen ging ontdekken. Dat veel brood eten misschien helemaal niet zo gezond was. Dat teveel linolzuur misschien ook niet zo gezond is. Dat de relatie tussen plantensterolen en hart- en vaatziekten niet bewezen is. Bovendien werd de consument steeds mondiger: ze liet zich niet zomaar iets aansmeren. Sommige consumenten - de durfals - stapten zelfs over op roomboter.
De margarine-industrie werd een beetje stil. Je hoorde niks meer over linolzuur of plantensterolen.
Totdat ze onlangs weer uit hun laboratorium kwamen. Triomfantelijk, want een nieuwe make-over voor good old Marge was geboren! Margarine is nu namelijk niet meer gezond, nee: margarine is nu vooral hip. Ze spannen bloggers voor hun karretje om de blijde boodschap te verkondigen dat margarine plantaardig en vegan is. Maar ze brengen ook margarine met roomboter op de markt. En sinds kort ook margarine met het voorheen door henzelf zo verfoeide verzadigde kokosvet.
Ik denk dat de margarinefabrikanten hiermee definitief hun geloofwaardigheid hebben verloren. Ze hebben keihard bewezen dat het ze geen worst interesseert wat er in hun product zit. Als het maar verkoopt en als het maar te marketen valt.
Ik denk zo langzamerhand: smeer 'm nu maar.


Tom Coumans, Diëtist, 30 maart 2017:
Hoi Marjon,

Dit komt uit jouw comment; "Vast staat dat roomboter heel veel verzadigde vetten bevat".

En waarom precies is dit erg?

Ben benieuwd naar je reactie.
marjon van laatum, BGN-gewichtsconsulent, 30 maart 2017:
Hallo Karine,
Ik sluit me aan bij Lisette Hoogduin...ik begrijp ook niet waarom de Gezondheidsraad (onafhankelijk orgaan) aangevallen wordt. Vast staat dat roomboter heel veel verzadigde vetten bevat...ik begrijp juist niet waarom dit gepromoot wordt en dat haal ik ook niet uit je artikel
Lisette Hoogduin, BGN-gewichtsconsulente, 29 maart 2017:
Hi Karine,
Ik ben erg benieuwd met welk doel dit artikel is geschreven en gepubliceerd?
Ik lees een aanval op een product waarbij de beschuldiging grotendeels is dat bij nieuwe wetenschappelijke inzichten het product wordt aangepast.
Is dit niet juist precies de bedoeling?
Margarine/halvarine bevat al 20 jaar geen transvetten meer. Het kan prima bijdragen aan het beperken van de hoeveelheid verzadigde vetten, zodat deze niet boven het aanbevolen maximum van 10% uitkomen.
Dat er 5% kokosvet wordt toegevoegd wil niet direct zeggen dat verzadigd vet in grote hoeveelheden aangeraden wordt.
De sneer naar de Gezondheidsraad kan ik al helemaal niet plaatsen.
Ik ben erg benieuwd naar de beweegredenen achter dit artikel.
Margje Vlasveld, dietist, 29 maart 2017:
In Amsterdam worden in een A.H. gratis flesjes beceldrank uitgedeeld hoorde ik van een patient van mij. En ook bonnen voor een gratis kuipje Becel pro-activ. Dit lijkt mij strafbaar, het betreft immers verpakte medicijnen (ook al is het bewijs voor effect boterzacht), is het niet heel erg zot, om niet te zeggen kwaadaardig om die produkten gratis uit te delen? Ik denk dat ze te grote voorraden daar bij Unilever.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten