Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 december 2011

Smaakmakend

Door: Molly Birnbaum

Smaakmakend

Heb je je ooit wel eens voorgesteld hoe het moet zijn als je plotseling niet meer kunt ruiken? Enig idee hoe ingrijpend dat is? Kok-in-opleiding Molly Birnbaum weet er alles van. Zij beschrijft in haar autobiografie “Smaakmakend” hoe anosmie je leven drastisch verandert. Het boek start met haar besluit haar passie voor koken achterna te gaan, als ze aan de prestigieuze Brown University afstudeert. Ze leert onder leiding van een chef-kok de grondbeginselen van koken en leert vele kruiden en specerijen van elkaar te onderscheiden. Aan haar droom om ooit chef-kok te worden komt abrupt een einde als ze wordt aangereden en onder andere een schedelbasisfractuur oploopt. Tijdens de revalidatie merkt ze dat ze niet meer kan ruiken en daardoor ook proeven nagenoeg onmogelijk is geworden.

 

Dan wordt het boek van een prachtige roman, ook een zoektocht naar informatie over haar aandoening en hoe ze haar reuk en smaak weer terug kan krijgen. Ze spreekt vele specialisten, wetenschappers en andere deskundigen. Zoals Trygg Engen die als een van de eersten een theorie had over geurgeheugen en het leren van geuren. En Ben Cohen (van Ben en Jerry’s Icecream) die ook slecht kan ruiken en daardoor variatie van textuur in ijs heeft gebracht. Ze bezoekt Donald Leopold van de University of Nebraska Medical Center, die zich bezighoudt met geurstoornissen. Bij hem komt Brinbaum erachter dat het mogelijk is dat afgestorven reukzenuwcellen opnieuw aangroeien, omdat ze zo intensief zijn blootgesteld aan de omgeving. Susan Schiffman aan de Duke University vertelt Birnbaum dat zij heeft ontdekt dat bij verlies van reukzin ook depressie kan ontstaan en zelfs ondervoeding. Birnbaum loopt een tijdje mee met Richard Doty, hoofd van het University of Pennsylvania Taste and Smell Center en spreekt daar vele lotgenoten met ieder hun eigen verhaal. Tijdens een van de consulten hoort ze Doty vertellen over prognoses bij reukverlies: ‘Bij een volledig verlies van de reukzin zien we herstel bij ongeveer elf procent, en bij een gedeeltelijk verlies lig dat percentage op ongeveer drieëntwintig’. Ze gaat aan het eind van het boek ook nog naar Grasse, het historische centrum van de parfumindustrie, voor een cursus ruiken op een parfumschool. Al lezende krijg je meteen zin om naar een parfumerie te gaan! Gaande het verhaal herstellen Brinbaum’s reuk en smaak weer, tot ze uiteindelijk alles weer ruikt en proeft.

Birnbaum vindt tijdens haar zoektocht werk als journalist en dat is waarschijnlijk de verklaring dat dit boek zo geweldig is om te lezen. Ze kan geuren en smaken zeer beeldend omschrijven. Haar liefde voor eten, proeven, koken en natuurlijk ruiken straalt van het boek af. Smaakmakend is niet alleen een echte pageturner, het is ook nog eens ongelofelijk informatief. Alle aspecten van reuk en smaak en de psychologie van de reukzin passeren de revue. (RB)

Smaakmakend. De kok die haar reuk en smaak verloor, Molly Birnbaum, Artemis & Co, ISBN 9789047202066, 272 pagina’s, € 19,95

Andere boeken over anosmie:

Het mysterie van de reuk

Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten