Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 juli 2013

Schippers: ‘Zorg in Nederland wordt zinnig en zuinig’

Door: Reina

besparing

In 2012 bedroeg de uitgavengroei voor de gezondheidszorg 2,2%. Dit groeipercentage moet worden teruggeschroefd naar 1,5% in 2014 en 1% per jaar van 2015 tot en met 2017. Dit levert een besparing op van ongeveer 1 miljard euro. Dit is het resultaat van onderhandeling tussen minister Edith Schippers  van VWS en ziekenhuizen, medisch specialisten, GGZ, huisartsen, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. Uit de onderhandelingen komt ook dat de voorgenomen versobering van het basispakket wordt aangepast. De toegang tot het basispakket wordt aangescherpt: de zorg wordt ‘zinnig en zuinig’. Dat legt een grotere verantwoordelijkheid bij arts en patiënt.

Een aantal belangrijke resultaten: De zorgsector zet extra in op maatregelen die de doelmatigheid en de kwaliteit van de zorg verbeteren.

  • Er gaat meer zorg van de medisch-specialisten naar de huisarts, en van de huisarts naar zelfzorg.
  • Complexe zorg wordt geconcentreerd.
  • Medische richtlijnen en zorgstandaarden worden strakker toegepast, waardoor de behandelingen worden gegeven naar de maatstaven van de medische sector zelf.
  • Er komt meer transparantie over kwaliteit en kosten van de zorg. Het inkoopproces van de zorgverzekeraars wordt transparanter.
  • Fraude en verspilling wordt aangepakt.

Bron: Rijksoverheid en Zorgbalans


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten