Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 februari 2017

Rode gist rijst: voedingssupplement of geneesmiddel?

Door: Angela

Rode gist rijst: voedingssupplement of geneesmiddel?

Het voedingssupplement rode gist rijst kan mogelijk beter als geneesmiddel geregistreerd worden. Dat gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg samen met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen onderzoeken. Een advies hierover wordt in de loop van dit jaar verwacht.

Natuurlijk statine

In de Chinese keuken wordt gebruik gemaakt van rode gist rijst, ook wel angkak genoemd. De donkerrode rijstkorrels ontstaan door gewone rijst te laten fermenteren met de gist Monascus purpureus. Daarbij ontstaat een natuurlijk statine: Monacoline K. Dit is hetzelfde als lovastatine, dat in het buitenland een geregistreerd cholesterolverlagend geneesmiddel is. Maar omdat Rode gist rijst in Nederland een voedingssupplement en geen geneesmiddel is, hoeven consumenten niet op eventuele bijwerkingen te worden gewezen.

Onderzoek Radar

Aanleiding voor het onderzoek is de uitzending van Radar van 30 januari. Radar kocht rode gist rijst supplementen bij 4 verschillende drogisterijen en kreeg nergens juiste voorlichting over het product. Er werd niet gewezen op het feit dat er interactie kan ontstaan met andere geneesmiddelen en ook zwangere vrouwen werden niet op de risico’s gewezen. 'Hier wordt geen adequate voorlichting gegeven', zegt Jeanine Roeters van Lennep, vasculair internist in het Erasmus MC. Volgens haar is er maar één oplossing: dit moet een kruidenmedicijn worden zodat het alleen bij apotheken verkocht mag worden.

Bronnen: Radar en IGZ


Klaas de Jong, diëtist, 09 februari 2017:
Ik vraag mij af: Hoeveel mensen worden jaarlijks opgenomen in het ziekenhuis met een "rode rijst vergiftiging"? Zijn hier cijfers van?

Waar wel cijfers van zijn: "Paracetamol vergiftiging". 2500 meldingen in 2012. Daar sterven jaarlijks meerdere mensen aan in Nederland. En deze "paracetamolletjes" zijn ook vrij verkrijgbaar, net als rode rijst. Ik denk dat eerst daar maar eens naar gekeken moet worden.

En als dan toch door de NVWA gekeken moet worden naar Rode Rijst: neem dan meteen Becel Pro Actief even mee. De werking is vergelijkbaar met het receptplichtige Questran. In feite is het een smeerbaar medicijn vermomd als boter.
Angela Severs, voedingswetenschapper en redacteur Nieuws voor diëtisten, 07 februari 2017:
Goede tip, Anthon!
Anthon de Bont, orthomoleculair voedingskundige, 07 februari 2017:
Hallo Angela, afgezien van het feit of de verstrekking van Rodegistrijst nu wel of niet via een apotheek moet gaan,heb ik mij bij het bekijken van het Radarprogramma werkelijk met verbijstering achter de oren gekrabd. Toen ik 45 jaar geleden mijn opleiding drogist-apothekersassistent deed, was je "farmaceut" geen verkoper van opblaasbeesten. Je kende je vak en kon mensen adviseren. Zie ik al die "uh`s" in het Radarfilmpje dan bevestigt dat mijn indruk dat de voorlichting in drogisterijen en apotheken zeer te wensen overlaat. Ik heb ooit eens aan zo`n lief kind achter een drogisterijtoonbank gevraagd: "Jongedame welk soort selenium wordt in dit product gebruikt ?" Zij ging met het potje naar achteren om het even aan de chef te vragen en kwam terug met het antwoord dat zij het niet wisten. Maar het stond gewoon op het etiket. Zou het niet iets voor minister Schippers zijn om ook eens iets aan de opleiding van geneesmiddelenverkopers te doen ?
Hartelijke groet: Anthon (69jaar)

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten