Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 februari 2012

Registreer!

Door: Karine Hoenderdos

‘De diëtist uit de basisverzekering? Binnen een half jaar krijgt de minister problemen’, zegt diëtist Kathleen Paal strijdvaardig in haar interview in Nieuws voor diëtisten. Kathleen voorspelde dat er problemen zullen ontstaan door het schrappen van eerstelijnsvergoedingen voor diëtisten. Er komen daardoor meer ontregelde diabeten, meer allergische klachten en hogere kosten in de tweede lijn’, zegt ze.

Natuurlijk, die problemen zullen vast wel komen en de kosten zullen vast wel stijgen. Maar mijn vraag is: zal de minister overtuigd zijn dat dit komt door de bezuinigingen op de diëtist?

Ik denk het niet.

Want de diëtist heeft zich in het verleden nauwelijks laten zien als een professional die de effecten van haar werk meet en naar buiten brengt. En ik verwacht daarin op de korte termijn geen verandering.

Eeuwig zonde. Want nu is het meer dan ooit van belang om – bij het afronden van een behandeling – het resultaat te meten en dit te melden aan de behandelend arts. En meer dan ooit moeten diëtisten nu hun resultaten bundelen en voor onderzoek ter beschikking stellen. Net zoals diëtisten in de eerste lijn moeten bijhouden welke patiënten noodgedwongen hun behandeling moeten stopzetten, en wat voor gevolgen dit heeft op termijn. En net zoals diëtisten uit de tweede lijn melding moeten maken als ze een patiënt binnenkrijgen die allang dieetzorg had moeten ontvangen in de eerste lijn.

Veel diëtisten zitten nu te kniezen in een hoekje. Ze wachten op een wonder, op een goddelijk inzicht bij de minister of op de klanten die niet komen. Waarom die kniestijd niet wat nuttiger besteden? Duik in je dossiers en maak het effect van je handelen zichtbaar. Leg contact met collega’s om de cijfers te bundelen.

Verzamel feiten! Zodat we straks, over een half jaar, de minister om de oren kunnen slaan met keiharde cijfers. Alleen dat zal haar overtuigen.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten