Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 oktober 2011

Ratatouille uit Ratatouille


Ratatouille

Ratatouille gefotografeerd door Foodphoto

De animatiefilm Ratatouille is in 2007 gemaakt door Brad Bird en Jan Pinkava en is een van de films die wordt besproken in "Het filmkookboek, legendarische films en hun gerechten".

Memorabele scène: Remy en Linguini maken een traditionele ratatouille voor de meedogenloze restaurantrecensent Anton Ego, ondanks het feit dat het maal door de goegemeente beschouwd wordt als “simpele boerenkost”. Het hart van Ego smelt echter van nostalgie door de confrontatie met het eenvoudige, charmante gerecht dat zijn moeder hem vaak in zijn kindertijd voorschotelde. Het levert de twee koks een fantastische recensie op.

Wist je dat… de ratatouille die door Remy wordt klaargemaakt eigenlijk geen traditionele ratatouille is, maar confit byaldi? De food consultant van Pixar koos voor de confit omdat de beroemde Amerikaanse chef Thomas Keller hem vertelde dat hij een ratatouille op die manier zou serveren als hij wist dat de strengste recensent ter wereld kwam eten. Het grote verschil zit in het klaarmaken van de groenten: bij confit byaldi worden de groentjes in dunne schijfjes gesneden en gebakken, in plaats van klaargemaakt in een kookpot. Het recept staat in Het filmkookboek.

Wist je dat.... Gusteau in Parijs ook echt bestaat? Je vindt het op Rue Carron 4, 75004, Parijs.

Wist je dat... ratatouille in verschillende landen gegeten wordt, maar dat de Catalanen beweren dat zij aan de oorsprong liggen van het gerecht? En dat het in Italië vaak gegeten wordt met polenta, een bijgerecht gemaakt van griesmeel?

Wist je dat… Ferran Adria, de wereldberoemde chef van het Spaanse restaurant El Bulli, in de Spaanse versie van de film de stem van een restaurantklant inspreekt?

Wist je dat… het Nederlandse woord ratjetoe (mengelmoes of zootje) een verbastering is van het woord ratatouille? De volledige naam van het gerecht is trouwens “ratatouille niçoise”, genoemd naar de Franse stad waar deze klassieker zijn oorsprong vond.

Het filmkookboek, uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts, ISBN 9789089311887, 168 pagina's, € 19,95


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten