Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 mei 2016

Poeptransplantatie lukt beter bij matchende donor

Door: Karine

Onderzoekers van fecestransplantatie zijn erin geslaagd te traceren welke bacteriestammen van een donor na transplantatie aanslaan in de darmen van een patiënt. De onderzoekers ontdekten dat de kans dat de nieuwe microbenstammen van de donor na een fecestransplantatie de darmen van een patiënt koloniseren, groter is als de patiënt zelf al over die soort beschikt. Als artsen donoren en patiënten matchen, neemt de kans op een succesvolle behandeling aanzienlijk toe. Het onderzoek, gepubliceerd in een special van Science over het microbioom, kan ertoe leiden dat poeptransplantatie voor meer aandoeningen een goede behandelingsoptie wordt.

Fecestransplantaties wordt al met succes toegepast voor het behandelen van Clostridium difficile infecties – die levensbedreigende diarree kunnen veroorzaken en een ernstig probleem vormen in ziekenhuizen en zorginstellingen. Voor andere aandoeningen, zoals colitis ulcerosa, bleek fecestransplantatie minder doeltreffend. Het recente onderzoek kan hiervoor mogelijk een oplossing bieden. De kunst is verder te kijken dan het soort microben in iemands darmen  en te focussen op de stammen per soort, aldus de onderzoekers.

'Door naar bacteriestammen in plaats van bacteriesoorten te kijken, kunnen we daadwerkelijk zien of bijvoorbeeld een antibioticaresistente stam wordt vervangen door een niet-resistente,' legt microbioloog Willem de Vos uit, die de werkzaamheden bij Wageningen UR leidde. 'Dus het zou kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van fecestransplantaties die bij andere aandoeningen dan alleen C. diff. werken.'

Het onderzoek is gebaseerd op een proef met fecestransplantaties bij de behandeling van metabool syndroom (stofwisselingsstoornis), uitgevoerd door Max Nieuwdorp in het Academisch Medisch Centrum. Het werk leunt op gegevens van slechts tien personen, en levert toch een sterke indicatie dat donor-patiëntcompatibiliteit belangrijker is dan tot dusver werd aangenomen.

Bron: Wageningen UR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten