Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 juli 2016

Overgewicht kan levensduur tot wel 10 jaar verkorten

Door: Reina

Overgewicht kan levensduur tot wel 10 jaar verkorten

Overgewicht verlaagt de levensverwachting met minimaal 1 jaar. Bij ernstige obesitas kan dit wel oplopen tot 10 jaar. Dat blijkt uit de gegevens van bijna 4 miljoen mensen uit 4 werelddelen. Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet.

Rokers

De gevolgen van overgewicht blijken erger dan men eerder dacht. Met name het risico op hart- en vaatziekten, longproblemen en kanker is groter bij mensen die kampen met overgewicht. Daarbij hebben obese mannen nog eens een 3 keer grotere kans om eerder te sterven dan obese vrouwen. Rokers zijn overigens in deze studie geëxcludeerd om vroegtijdig overlijden door roken uit te sluiten.

Minimaal 1 jaar korter

Gemiddeld leven mensen met overgewicht (BMI 25-29,9) 1 jaar korter dan met een gezond gewicht (BMI 18,5-24,9). Voor mensen met matige obesitas (BMI 30-34,9) loopt het op tot gemiddeld 3 jaar korter en dat kan wel oplopen tot 10 jaar bij ernstige obesitas (BMI 35-39,9) en morbide obesitas (BMI >40).

Preventie

Wanneer mensen met overgewicht in Europa een gezonde BMI hadden, zou 1 op de 7 vroegtijdige sterfgevallen voorkomen kunnen worden. In Noord Amerika is dat 1 op de 5, in Australië en Nieuw Zeeland 1 op de 6 en in Oost Azië 1 op de 20. Volgens de WHO hadden in 2014 meer dan 1,9 miljard mensen overgewicht, waarvan 600 miljoen obesitas.

Bron: AFP

 

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten