Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 februari 2013

Overgewicht: andere hersenactiviteit bij voedselfoto’s

Door: Karine

MRI scan

MRI scan

Bij het zien van foto’s van voedsel is de hersenactiviteit van mensen met overgewicht duidelijk anders dan van degenen met een gezond gewicht, zowel voor als na het eten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.
Mensen met overgewicht lijken gevoeliger voor voedselgerelateerde prikkels als ze honger hebben en kunnen minder goed beslissen om te stoppen met eten als ze voldaan zijn.
Het verschil in hersenactiviteit werd aangetoond via MRI-onderzoek. Door neurale activiteit te traceren in verschillende voedselgerelateerde gebieden in het brein vonden de wetenschappers verschillen tussen proefpersonen met en zonder overgewicht, zowel voor als na een maaltijd. In totaal werden 40 gezonde mannen en vrouwen met een BMI tussen de 20 en 35 bestudeerd. De deelnemers werden geobserveerd na een nacht vasten en vervolgens na het consumeren van een standaard ontbijt. De activiteit van verschillende gebieden in het brein die gerelateerd zijn aan de belonende waarde van voeding werd bepaald door middel van MRI; tijdens deze beeldvorming kregen de proefpersonen foto’s te zien van voedsel- en niet voedselitems.
Voor het ontbijt was de hersenactiviteit meer uitgesproken bij de mensen met overgewicht in vergelijking met de andere groep proefpersonen. Dit duidt op een sterke anticipatie op beloning. Deze trend keerde zich om na het eten van het ontbijt; dan was de signalering van beheersing in de prefrontale cortex lager in de groep met overgewicht, wat duidt op het uitblijven van een beslissing bij deze groep om te stoppen met eten. Dat bij elkaar vergroot hun risico op overeten, aldus de onderzoekers.
Bron: Maastricht Universiteit


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten