Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 mei 2014

Op etiket: gesjoemel met suiker

Door: Reina

Karine Hoenderdos in Tros Radar

Fabrikanten tonen op de verpakking van producten een rooskleurig plaatje wat betreft het percentage suiker. Dat vertelt Karine Hoenderos, redacteur van Nieuws voor diëtisten en PuurGezond.nl in Gesjoemel met suiker van Tros Radar. Op de huidige verpakking van levensmiddelen wordt een suikernorm gebruikt die de Europese voedingsindustrie zelf heeft bedacht, namelijk 90 g per dag. De WHO ziet in haar conceptaanbeveling voor suikers als de ideale inname minder dan 5 en%  suikers en een maximum inname is 10 en%. Dit zou voor een vrouw betekenen 25-50 gram suiker per dag. Hoenderdos legt in het programma uit dat fabrikanten een rekensom toepassen. Ze hanteren de 50 g van de WHO plus de hoeveelheid suiker aanwezig in 200 gram groenten, 200 gram fruit en 3 glazen melk en tellen zo toegevoegde en natuurlijke suikers bij elkaar op. En dat terwijl de WHO in haar conceptrichtlijn wél onderscheid maakt tussen toegevoegde suikers en suikers uit groenten,fruit en zuivel. Met suikers bedoelt de WHO alle monosachariden en disachariden die toegevoegd zijn of van nature voorkomen, zoals in honing, siroop, vruchtensap en vruchtenconcentraat. De richtlijn is gebaseerd op analyses van wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen suikers enerzijds en overgewicht en tandbederf anderzijds.

Bron: Tros Radar en Foodlog

Gerelateerd nieuws: WHO lanceert conceptaanbeveling voor suikers


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten