Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 januari 2013

Onverwachte allergische reacties op voeding in kaart

Door: Angela

Etiket lezen

Hoe vaak komen onverwachte allergische reacties voor bij mensen met een voedselallergie? En wat zijn de oorzaken? Het UMC Utrecht en TNO zoeken dat uit. Eind 2014 zijn de resultaten van dit onderzoek bekend.

In het onderzoek houden 250 patiënten van het UMC Utrecht met een voedselallergie een jaar lang bij wanneer ze bij welk voedingsmiddel een onverwachte allergische reactie hebben gekregen. Ze gebruiken hiervoor een speciaal ontwikkelde online vragenlijst. Het is voor het eerst dat allergische patiënten op deze manier onverwachte reacties bijhouden in een wetenschappelijk onderzoek.

Bij elke onverwachte allergische reactie gaan de onderzoekers na welk voedingsmiddel en welk allergeen verantwoordelijk kan zijn geweest voor de reactie. Ze gebruiken hiervoor onder meer de informatie op het etiket. Wanneer het etiket onvoldoende duidelijkheid geeft, onderzoekt TNO het product op de aanwezigheid van niet-vermelde allergenen om de oorzaak van de reactie te achterhalen. De patiënt wordt hierover geïnformeerd. Waar nodig zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de fabrikant benaderen om na te gaan hoe de informatie op het etiket verbeterd kan worden.

Bron: UMC Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten