Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 september 2013

Online beïnvloeding van snackgedrag bij kinderen

Door: Karine

online beïnvloeding eetgedrag

online beïnvloeding eetgedrag

Kinderen kopiëren het snackgedrag van een leeftijdgenootje via online video-interactie. De mate van sociale imitatie kan per individu verschillen en is mede afhankelijk van het zelfbeeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen, gepubliceerd in PLOS ONE.
In deze studie wilden de onderzoekers weten of het snackgedrag van anderen ook via internet aanstekelijk werkt. De onderzoeksgroep bestond uit 118 jongens en meisjes uit groep 7 en 8 van de basisschool. De leerlingen werd verteld dat zij in videoverbinding stonden met een andere scholier. Die scholier was gevraagd om niets te snacken, of om een van tevoren vastgestelde hoeveelheid te snacken. Gemeten werd hoe het andere kind op het snackgedrag van zijn of haar leeftijdgenoot reageerde. Daarnaast werd onderzocht of het zelfvertrouwen van jonge tieners een rol speelt in het kopiëren van snackinname.

Tijdens de online interactie waren de jonge tieners geneigd om zich aan de snackhoeveelheid van de ander aan te passen. De tieners met een negatiever zelfbeeld pasten hun eetgedrag meer aan dan degenen met een hoger zelfbeeld. Opvallend was dat het algemene zelfvertrouwen een minder belangrijke rol leek te spelen in het overnemen van gedrag dan het lichaamsbeeld (de tevredenheid over hun lichaam) van de tieners.

Bron: RU Nijmegen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten