Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 juni 2012

Onderzoek naar synbiotica tegen zuigelingeneczeem

Door: Angela

Een consortium van ziekenhuizen, onderzoeksinstituten, industrie en TopInstituut Pharma gaat met een budget van 2,5 miljoen euro onderzoeken of een combinatie van pre- en probiotica – ook wel synbiotica genoemd – helpt tegen eczeem bij zuigelingen. Uit recent onderzoek van het AMC komen daar namelijk aanwijzingen voor.

Deze nieuwe studie SAINT (Synbiotic mixture on Atopic dermatitis in INfanTs) is een vervolg op de SYNBAD-studie (SYNbiotica bij Baby's met Atopische Dermatitis). Daaruit bleek dat kinderen met eczeem én verhoogde IgE-waardes baat hadden bij synbiotica; de ernst van het eczeem verminderde en het leek erop dat deze kinderen een jaar na de behandeling minder vaak last hadden van “piepen” of “zagen”, de voortekenen van astma.

SAINT is een dubbelblinde en gerandomiseerde studie onder 144 baby's met een vroeg stadium van eczeem en verhoogde IgE-waardes in het bloed. De helft krijgt gedurende 16 weken zuigelingenvoeding waaraan de bacterie Bifidobacterium breve M-16V is toegevoegd naast een specifiek mengsel van voedingsvezels. De andere helft krijgt zuigelingenvoeding zonder de pro- en prebiotica. De ernst van eczeem en het optreden van astmatische klachten worden gemeten.  

SAINT wordt uitgevoerd door het AMC, de Universiteit Utrecht, het Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht, het VU medisch centrum en Danone Research. Het onderzoek wordt voor een deel betaald met subsidie van het TopInstituut Pharma.

Bron: AMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten