Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 november 2012

Onderzoek naar relatie melk en reuma

Door: Karine

Het Reumafonds investeert 3,8 miljoen euro in nieuw fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak en behandeling van reuma. Opvallend is de bijdrage aan het onderzoek van dr. Fons van de Loo (UMC St Radboud), naar de rol van koemelk bij het ontstaan van reumatoïde artritis.

Van de Loo's hypothese is dat reumatoïde artritis (RA) minder voorkomt bij oude volkeren die leven van de jacht en visserij dan in moderne maatschappijen. Van de Loo: ‘Onderzoek heeft al aangetoond dat bij mensen met reumatoïde artritis het immuunsysteem vaker reageert op stoffen in koemelk. Melk is eerder in verband gebracht met aandoeningen. Bijvoorbeeld met bepaalde maag-darmziekten, maar ook met diabetes type 1, dat ook een auto-immuunziekte is. In koemelk komen celdeeltjes (exosomen en celblaasjes) van de koe zelf voor. Ik denk dat deze deeltjes ons gevoeliger kunnen maken voor een ziekte als reuma. Net als bijvoorbeeld roken.’ Van de Loo wil onderzoeken of de melkdeeltjes het afweersysteem kunnen ontregelen en of hij ze kan programmeren. In de hoop  een voedingssupplement te ontwikkelen ter ondersteuning van de behandeling van reuma. Het betekent niet dat mensen nu ineens moeten stoppen met het drinken van melk. Van de Loo: ‘Mijn onderzoek moet eerst aantonen dat die celdeeltjes invloed hebben.’

Bron: Reumafonds


Beno Baars, , 06 december 2012:
'take your cow for a walk'? ken ik niet. Het is uit dit artikel niet duidelijk waarom melk gezond voor mij zou zijn. Wel staat er dat je niet ineens moet stoppen met het drinken van melk. ??
karine hoenderdos, , 04 december 2012:
@annelies ik zie dit meer als fundamenteel onderzoek, kijken hoe het werkt met die deeltjes en het immuunsysteem. lijkt me ook voor andere veel voorkomende aandoeningen, zoals diabetes, coeliakie, MS erg interessant. En dat wiel is volgens mij nog niet rond genoeg @klaas!
Annelies Pronk, , 04 december 2012:
Natuurlijk is voeding een heel belangrjk component en is het goed om hier aandacht aan te besteden en eventueel hierin aanpassingen te doen, maar ik denk dat er naar onze totale manier van leven gekeken zou moeten worden. wat doet dát met het functioneren van je lichaam en daarbij met de opname en verwerking van voedingsmiddelen?Denk aan cortisol-, insulinewerking en dergelijke als reactie op stress, milieuinvloeden, enz. Wat vinden jullie?
Klaas Homan, , 04 december 2012:
CHINA study en vele amnderen hebben het onderzoek reeds uitgevoerd .
Stop het geld maar in een ander onderzoek.
Verlaag het ontstekingniveau CRP zie boek dr Valk
Gaan we het wiel opnw uitvinden met gemeenschapsgeld?
Karine Hoenderdos, , 30 november 2012:
Ha beno, leg dat laatste eens uit? Zoiets als wat Walter Willet zegt: 'take your cow for a walk'?
Beno Baars, , 30 november 2012:
Ben ineens gestopt met zuivelproducten.
Je profiteert waarschijnlijk het meest van de voordelen van melk als je geen zuivelproducten meer gebruikt. Dit is mijn ervaring.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten