Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 januari 2013

Onderzoek naar natuurlijke vervangers van nitriet in vlees

Door: Angela

Gehakt en biefstuk

Nitriet wordt als additief toegevoegd aan vlees voor de houdbaarheid en een mooie rode kleur, maar staat in een kwaad daglicht vanwege een potentieel kankerverhogend effect. In een recent gestart Europees project worden innovatieve vleesproducten ontwikkeld. Hierbij is nitriet vervangen door natuurlijke antioxidanten en andere bioactieve stoffen uit groenten en fruit. Naar verwachting zullen de eerste producten over 3-4 jaar op de markt komen.

De gezondheidsbevorderende effecten van deze nieuwe vleesproducten worden onderzocht in een interventiestudie met gezonde vrijwilligers, uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksinstituten in Engeland, België, Italië en Griekenland. Na het volgen van een dieet met traditionele of nieuwe vleesproducten worden ontlasting en darmweefsel verzameld en onderzocht op risicofactoren voor het ontstaan van darmkanker.

Het Europese project heet PHYTOME (PHYTOchemicals to reduce nitrite in MEat products) en wordt gecoördineerd door het Maastricht Universitair Medisch Centrum+.

Bron: Maastricht Universitair Medisch Centrum+


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten