Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 oktober 2011

Ondervoeding in verpleeghuizen dure aangelegenheid

Door: Angela

verpleeghuis

Preventie en behandeling van ondervoeding in verpleeghuizen kost jaarlijks 279 miljoen euro bovenop de 319 miljoen euro die het voeden van verpleeghuispatiënten vergt. Dat zijn aanzienlijke bedragen voor de verpleeghuissector. Daarom zijn preventieve maatregelen zijn nodig, concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht in Clinical Nutrition.

De onderzoekers hebben de kosten geschat op basis van informatie van 30 verpleeghuisdiëtisten. Een doorsnee-patiënt, die geregeld wordt gescreend op ondervoeding en 2-maandelijks wordt gewogen, kost 5.000 euro. Een patiënt met verhoogd risico op ondervoeding kost 8.000 euro extra, en een ondervoede patiënt 10.000 euro extra.

Bron: Nederlands tijdschrift voor geneeskunde


Angela Severs, , 06 oktober 2011:
@Judith
Fijn dat je de reactie van jou en Jos Schols op het artikel in Nederlands tijdschrift voor geneeskunde ook hier plaatst. Echter, nu wordt wel de indruk gewekt dat ook in het bericht op Nieuws voor diëtisten (reken)fouten zijn gemaakt. Maar dat is volgens mij niet het geval! Zo stellen we in de laatste zin toch echt dat het om 8.000 resp. 10.000 euro EXTRA gaat.
Judith Meijers, , 06 oktober 2011:
Graag willen wij reageren op het stuk “Ondervoeding in verpleeghuizen, dure aangelegenheid” We vinden het goed dat onderzoeksresultaten snel opgepakt en verspreid worden, maar dan moet daarbij wel de juiste boodschap worden gegeven en dat is volgens ons hier niet het geval.
“De boodschap die er wordt gegeven richt zich erop dat op macroniveau het kostenverschil (2000 euro) weinig gewicht in de schaal zal leggen. Immers, zelfs al zouden alle 12.000 gevallen van ondervoeding worden voorkomen, dan zou dat slechts 24.000 euro opleveren. En dan weten we nog niet wat betere preventie kost. Als alleen kostenoverwegingen een rol spelen, is dus meer onderzoek nodig om investeringen in preventie te verdedigen`.
Ten eerste willen we reageren op dat er een rekenfout is gemaakt aangezien 2000 euro x 12.000 gevallen 24 miljoen is in plaats van 24.000 euro.
Verder is het artikel waaraan dit NTvG-bericht refereert, gericht op het in kaart brengen van de kosten gerelateerd aan patiënten met ‘ondervoeding’ respectievelijk ‘risico op ondervoeding’ in Nederlandse verpleeghuizen (Clin Nutr 2011; epub 30 augustus) Deze kosten zijn gebaseerd op 5 gegevensbronnen: tijdsinzet, interventies en betrokkenheid van verschillende disciplines in de reguliere voedingszorg, en verder ook de extra kosten verbonden aan de zorg voor verpleeghuispatiënten met een risico op ondervoeding respectievelijk met ondervoeding.
Het betreft dus geen integrale kosteneffecten-analyse. Uit een kosteneffecten-analyse zou namelijk naar voren komen wat de kosteneffectiviteit is van een adequate behandeling van ondervoeding en van de preventie van het risico op ondervoeding. In een dergelijke kosteneffecten-analyse worden de totale kosten van ondervoeding afgezet tegen de kostenbesparingen die het oplevert als het risico op ondervoeding en ook ondervoeding op een adequate wijze worden aangepakt; én dat is dan de besparing.

De boodschap van het artikel is dat ondervoeding in verpleeghuizen op macro niveau jaarlijks 279 miljoen euro kost; dit betreft de extra zorg voor verpleeghuispatiënten met een risico op ondervoeding respectievelijk met ondervoeding.
De reguliere kosten voor de voedingszorg betreffen 5000 euro per verpleeghuispatiënt per jaar; voor een patiënt met een verhoogd risico op ondervoeding zijn de extra kosten 8000 euro bovenop het reguliere bedrag en voor een ondervoede patiënt betreft dit 10.000 euro extra.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten