Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 januari 2011

Oerdieet verslaat mediterrane dieet

Door: Angela

koelkast vol voedingsmiddelen

Welk dieet is beter: het mediterrane dieet of het paleolithische dieet? Volgens recent Zweeds onderzoek ‘wint’ het paleolithische dieet het van het mediterrane dieet. Het werkt verzadigender dan het mediterrane dieet, gaat gepaard met een grotere afname van gewicht en middelomtrek en verbetert ook nog de glucosetolerantie. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in Nutrition & Metabolism.

De onderzoekers van de Universiteit van Lund hebben het effect van een paleolithisch dieet vergeleken met een mediterraan dieet bij 29 hart- en vaatpatiënten die tevens diabetes type 2 of glucose-intolerantie hadden. Gedurende 12 weken volgde de ene helft het paleolithische dieet en de andere helft het mediterrane dieet. De volgers van het paleolithische dieet kregen de instructie om hun voeding vooral samen te stellen uit mager vlees, vis, groenten, fruit, eieren en noten en geen zuivel en graanproducten te gebruiken. De volgers van het mediterrane dieet gebruikten vooral volkoren graanproducten, magere zuivel, groente, fruit, vis en olie.

De deelnemers die het paleolithische dieet volgden, bleken uit zichzelf 25% minder calorieën binnen te krijgen dan de volgers van het mediterrane dieet. Dit uitte zich ook in een grotere gewichtsafname dan bij het mediterrane dieet (5,0 t.o.v. 3,8 kg), al was het verschil niet statistisch significant.  Wel ging het paleolithische dieet gepaard met een grotere afname van de middelomtrek en een verbetering van de glucosetolerantie.

Ondanks de lagere calorie-inname bleken de volgers van het oerdieet niet meer honger te hebben dan de volgers van het mediterrane dieet. De onderzoekers concluderen dat het paleolithische dieet per calorie verzadigender werkt dan het mediterrane dieet, waarschijnlijk omdat het een hoog gehalte aan eiwitten bevat en een laag gehalte aan koolhydraten.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten