Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
14 juni 2012

Non-HDL-cholesterol belangrijker dan LDL-cholesterol

Door: Angela

LDL-cholesterol de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten? Niet volgens een recente meta-analyse, uitgevoerd door het AMC. Uit gegevens van in totaal ruim 38.000 patiënten blijkt non-HDL-cholesterol een belangrijkere voorspeller voor cardiovasculaire aandoeningen dan LDL-cholesterol.

De meta-analyse is gepubliceerd in Journal of the American Medical Association. ‘Het spectrum van slecht cholesterol is uitgebreider dan alleen LDL’, stelt cardioloog Matthijs Boekholdt, eerste auteur van de publicatie. ‘En dat uitgebreidere spectrum kun je waarschijnlijk beter meten met markers als non-HDL-cholesterol en apolipoproteine-B (apo-B), het belangrijkste eiwit op cholesteroldeeltjes.’ Boekholdt concludeert dit op basis van gegevens van 8 toonaangevende statine-trials, waarin LDL, non-HDL en apo-B gemeten zijn. Non-HDL-cholesterol blijkt de beste voorspeller te zijn, gevolgd door apo-B en tenslotte LDL-cholesterol.

Uit de studie blijkt bijvoorbeeld dat patiënten met een goed LDL-cholesterolgehalte, maar een te hoog non-HDL-cholesterolgehalte een 30% hoger risico lopen op hart- en vaatziekten. Boekholdt: ‘Volgens de huidige richtlijnen worden deze mensen onterecht onderbehandeld, terwijl je waarschijnlijk naar een sterkere cholesterolverlager moet grijpen om te zorgen dat het risico binnen de perken blijft. Het is nog te vroeg om te zeggen welke impact ons artikel gaat hebben, maar ik denk wel dat commissies die de richtlijnen opstellen hier serieus naar gaan kijken.’

Bron: AMC


Khoen Teng, , 06 september 2013:
Ik ben zo benieuwd naar de reactie van Dr Matthijs Boekholdt op de vraag.
Als ik het goed begrepen heb is Non HDL cholesterol een zelfs nog belangrijker maatstaf dan Apo-B
Chantal Monteyne, , 15 juli 2013:
Mijn non hdl cholesterol staat op 156 is dit veel gehoogd de andere waarden zijn cholesterol 129 hdl 73
LDL 125 Triglyceriden 153

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten