Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 oktober 2016

Nieuwe voedingsrichtlijnen in België

Door: Karine

Belgische frites

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) van België heeft nieuwe voedingsaanbevelingen gepubliceerd, met daarin de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor diverse voedingsstoffen. Het advies is ten opzichte van de vorige van 2009 grondig herzien. De HGR adviseert bijvoorbeeld maximaal 10 energieprocent toegevoegde suikers en een beperking van de inname van verzadigd vet.

Vet

De maximale aanbeveling voor vet in de voeding is 35 energieprocent. De HGR erkent de levendige discussie over de verzadigde vetzuren. Toch vindt deze instantie het wetenschappelijk bewijs overtuigend dat verzadigde vetten het meest gevaarlijk zijn voor de bloedvaten. Het advies van de HGR is daarom de inname van verzadigd vet te beperken alsmede van de industriële transvetzuren. Andere vetzuren daarentegen, met name omega-3 vetzuren, verdienen meer aandacht in de voeding.

Minder suikers, meer koolhydraten en vezels

De HGR vindt de overmatige consumptie van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen en dranken verontrustend. Het kan overgewicht in de hand werken, maar ook ten koste gaan van de consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. De HGR kiest voor een aanbeveling om "toegevoegde suikers" te beperken tot maximaal 10 energieprocent. Dit geldt dus niet voor vruchtensap, dat in Nederland wel actief wordt ontraden door het Voedingscentrum in Nederland. De HGR waarschuwt dat zogenoemd “gezonde” suikers, zoals honing, rietsuiker, kokossuiker en geconcentreerd fruitsap net zo ongezond zijn als gewone suiker. De raad beveelt aan om als bron van koolhydraten te kiezen voor volle granen (als bruinbrood, volkorenbrood, volkorenrijst en -pasta), peulvruchten, aardappelen, groenten en fruit.

Calcium gedaald

De aanbevelingen voor calcium zijn ten opzichte van het vorige advies licht gedaald voor zwangere en lacterende vrouwen en ouderen (950 mg per dag). Interessant zijn de verschillen in aanbevelingen tussen Nederland en België: zo is de ADH van vitamine C bijvoorbeeld in België 105 mg per dag voor volwassenen en in Nederland 75 mg.

Energiebalans

In de vorige versie werd bij de aanbevelingen voor energie-inname slechts rekening gehouden met 3 activiteitencategorieën (licht, gemiddeld en zwaar). Dit is nu uitgebreid naar 6 categorieën (inactief, sedentair of weinig actief, matig actief, actief, erg actief, uitgesproken actief).

Bron: Hoge Gezondheidsraad België


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten