Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 oktober 2011

Nieuwe VCP: Nederlanders eten ongezond

Door: Reina

Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010

Nederlanders eten veel te weinig fruit, groente, vis en krijgen te weinig vezels binnen. Dit blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM, waarvan de resultaten 5 oktober zijn gepresenteerd. De peiling is van maart 2007 tot april 2010 gehouden onder 3.810 Nederlanders in de leeftijd van 7-69 jaar.

Enkele belangrijke uitkomsten:

  • De meerderheid van de bevolking eet meer dan 7 keer per dag
  • 1-12% ontbijt nooit of nauwelijks
  • 71% van de energie wordt thuis gegeten
  • 70% van de energie-inname wordt geleverd door de hoofdmaaltijden
  • 1-14% voldoet aan de groenteaanbeveling
  • 3-36% voldoet aan de fruitaanbeveling
  • 6-33% eet 2 keer per week vis
  • 27-65% gebruikt een voedingssupplement 73% gebruikt verrijkte voedingsmiddelen 15-32% van de kinderen en 33-68% van de volwassenen heeft overgewicht De energie-inname in de leeftijd van 19-30 jaar is gelijk gebleven ten opzichte van 1997/1998
  • 23-46% van de mensen heeft een vetinname boven de 35 en%
  • 8-14% krijgt minder dan 10 en% verzadigd vet binnen
  • 95-99% krijgt minder dan 1 en% transvet binnen Een deel van de bevolking krijgt minder vitamine A, B1, C en E, magnesium, kalium en zink binnen dan wordt aanbevolen.
  • Het advies aan specifieke leeftijdsgroepen voor hogere inname van foliumzuur, vitamine D, ijzer en calcium wordt niet altijd opgevolgd.
  • 77% van de mannen en 71% van de vrouwen voldoen aan de richtlijn gezond bewegen.

Het rapport is voor het eerst in het Engels geschreven: Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010. Er is ook een Nederlandse samenvatting, die ook is te lezen op de website van het RIVM.

De grote afwezige voedingsstof in de peiling is natrium. Dat komt omdat natrium één van de componenten is die in een VCP niet goed te schatten zijn. Daarom wordt een voedingsstatus onderzoek verricht over natrium (en jodium) in het bloed. De uitkomsten van dat onderzoek worden later dit jaar verwacht.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten