Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 mei 2015

Nieuwe inzichten eiwitaanmaak bij PKU

Door: Reina

Nieuwe inzichten eiwitaanmaak bij PKU

Mensen met fenylketonurie (PKU) hebben minder eiwitaanmaak in de hersenen. Dat komt door verstoringen in het transport van bepaalde grote aminozuren (LNAAs) over de bloed-hersenbarrière. Deze verminderde eiwitaanmaak kan één van de ziektemechanismen van PKU kan zijn. Dat concludeert Martijn de Groot in zijn proefschrift waarop hij op 27 mei promoveert aan de rijksuniversiteit Groningen.

Hoewel de bevindingen uit dit fundamentele onderzoek niet direct tot nieuwe behandelvormen leiden, kan de nieuwe kennis wel gebruikt worden als startpunt voor het vinden van zulke nieuwe behandelingen. Eiwitaanmaak in de hersenen is belangrijk voor het vormen van nieuwe verbindingen tussen zenuwcellen en het verankeren van kennis en ervaringen. Het onderzoek van De Groot was erop gericht om de verstoorde werking van de hersenen bij PKU beter te begrijpen. De promovendus stelde samen met zijn collegae vast dat de verhoogde fenylalanine-concentraties in het bloed het vervoer van 11C-tyrosine (een aangepast LNAA) over de bloed-hersenbarrière verminderen. Ook zagen zij dat verhoogde fenylalanine-concentraties in het brein gepaard gingen met minder eiwitaanmaak. Deze twee bevindingen onderzocht De Groot verder met proefdieronderzoek. Hij concluDeert dat beide verstoringen onderdeel lijken te zijn van de ziektemechanismen van PKU.

Bron: RUG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten