Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 november 2011

Nieuwe etiketteringsverordening gepubliceerd

Door: Angela

etiket

Op 22 november is de nieuwe Europese etiketteringsverordening officieel gepubliceerd. Dat betekent dat de etiketten van voedingsmiddelen binnen 3 jaar aangepast moeten zijn. Er is één uitzondering: als er nu nog geen voedingswaardedeclaratie op het etiket staat, moet dit binnen 5 jaar gebeuren.

De belangrijkste veranderingen:

-      Verplichte voedingswaardedeclaratie

Vermeld moeten worden energie, vet, verzadigde vet, koolhydraten, suikers, eiwit en zout (dus geen natrium meer).

-      Prominentere plaats voor allergenen

Die moesten al langer vermeld worden, maar nu moeten allergenen ook duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van de ingrediënten. Bijvoorbeeld door een ander lettertype of een andere kleur te gebruiken. Ook op voedingsmiddelen die niet voorverpakt zijn, moeten allergenen in de toekomst worden vermeld, zelfs in de horeca. Hoe dit in de praktijk precies zal worden toegepast moet elke lidstaat nog bepalen.

-      Plantaardige oliën en vetten

Tot nu toe volstond de algemene vermelding “plantaardige oliën” of “plantaardig vet”, maar nu moet de bron vermeld worden, zoals koolzaadolie of palmolie. Bij meerdere bronnen mag daarachter een vermelding “in wisselende verhoudingen”.

-      Land van oorsprong

Voor rundvlees was dat al verplicht, maar nu wordt het uitgebreid naar varkensvlees, schapenvlees, geitenvlees en gevogelte.

-      Leesbaardere etiketten

Tenslotte zijn er specifieke criteria zoals een minimale lettergrootte.

Bron: Publicatieblad van de Europese Unie


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten