Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 december 2017

Nieuw advies voor vroege introductie hoog-allergene bijvoeding

Door: Marjolein

Nieuw advies voor vroege introductie hoog-allergene bijvoeding

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft een nieuw standpunt uitgebracht over de vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie. Het vroeg introduceren van pinda en kippenei (voor de leeftijd van 8 maanden) is sterk geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van een pinda- of kippeneiallergie. Er zijn aanwijzingen dat dit ook voor andere hoog-allergene voedingsmiddelen geldt. De NVK adviseert professionals daarom om ouders aan te moedigen alle voedselproducten op jonge leeftijd te introduceren: vanaf de leeftijd van 4 maanden en bij voorkeur voor de leeftijd van 8 maanden.

Vooral bij eczeem

Dit advies is vooral van belang bij zuigelingen met een matig tot ernstig eczeem. Bij deze kinderen is het gunstige effect van een vroege introductie het duidelijkst aangetoond. Ook bij kinderen zonder eczeem lijkt de vroege introductie effectief, maar dit is minder overtuigend bewezen. Samen met de ouders moet er altijd een afweging gemaakt worden hoe hoog-allergene voedingsmiddelen veilig te introduceren.

Belangrijkste punten uit het nieuwe standpunt

  • Adviseer vroege introductie van voeding bij alle kinderen; bij voorkeur op de leeftijd van 4-8 maanden
  • Geef actieve begeleiding aan ouders met kinderen met matig tot ernstig eczeem
    • Focus op introductie van hoog-allergene voeding inclusief pinda en ei
    • Streef naar introductie op de leeftijd van 4-6 maanden
    • Geef thuis, in kleine doseringen, met opklimmend schema
    • Vervolg met wekelijkse inname van deze producten
  • Indien thuisintroductie niet kan vanwege een hoog risico op een allergische reactie, zoals ingeschat door een arts of ervaren door ouders; overleg met kinderarts of allergoloog over een huidpriktest en/of klinische introductie.


Bron: NVK


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten