Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 december 2010

Nederlandse jeugd eet gezonder

Door: Reina

Kinderen

Jongeren tussen de 11 en 16 jaar ontbijten vaker, snoepen minder en drinken minder frisdrank dan een paar jaar geleden. In de leeftijdsgroep van 11 tot en met 14 jaar zijn ook alcoholgebruik en roken afgenomen. Dit blijkt uit het HBSC-onderzoek van het Trimbos-instituut, het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Universiteit Utrecht onder ruim 5.600 jongeren.

In vergelijking met andere landen doet de Nederlandse jeugd het realtief goed. Wel roken, drinken en blowen ze relatief veel. Als jongeren  eenmaal beginnen met drinken, ontwikkelen ze snel een stevig drinkgedrag. ‘De 15- en 16-jarigen drinken nog net zo veel als een aantal jaren geleden – en dat is nog steeds veel te veel’, stelt hoofdonderzoeker Wilma Vollebergh van de Universiteit Utrecht.

Groepen die het relatief minder goed doen zijn de kinderen uit de lagere opleidingsniveaus en kinderen die niet bij beide ouders opgroeien. ‘VMBO’ers hebben bijna over de hele linie een problematischer profiel dan jongeren afkomstig uit de hogere opleidingsniveaus’, licht Vollebergh toe. ‘Zij ervaren bijvoorbeeld meer psychosomatische klachten, eten minder gezond, bewegen minder, en roken en drinken meer.’

Voor het eerst zijn binnen het HBSC-onderzoek ook de ouders van de jongeren ondervraagd. Hieruit blijkt dat ouders die thuis hun kinderen stimuleren om gezond te leven, kinderen hebben die zich daadwerkelijk gezonder gedragen. Ouders onderschatten daarentegen nog steeds het risicogedrag van hun kinderen: ze hebben over het algemeen een rooskleuriger beeld van het gezondheidsgedrag van hun kinderen.

Bron: Trimbos instituut


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten