Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 augustus 2013

Nederlandse aanbeveling vitamine D aan de krappe kant?

Door: Karine

De Nederlandse aanbevelingen voor vitamine D suppletie zijn aan de krappe kant. Dat zeggen wetenschappers in een kritisch commentaar in het Nederlands Tijdschrift voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde.

In het rapport van de Gezondheidsraad staat dat 30 nmol/l (50 nmol/l voor 70 jaar en ouder) een wenselijke vitamine D status is. In het nu verschenen commentaar wordt opgeroepen deze norm voor de vitamine D-bloedwaarden níet te volgen. De kritische wetenschappers pleiten er voor om aan te sluiten bij de Duitse en Amerikaanse normen van tenminste 50 nmol/l voor alle leeftijden.

Dat zou ook consequenties hebben voor de suppletie-adviezen. De aanbevelingen in Duitsland en de Verenigde Staten zijn 20 en 15 mcg per dag (voor het overgrote deel van de bevolking in perioden van weinig blootstelling aan de zon). De Nederlandse Gezondheidsraad beveelt slechts de helft aan voor risicogroepen zoals jonge kinderen, mensen met een donkere huid of mensen die nauwelijks buiten komen: 10 mcg. Voor ouderen boven de 70 jaar wordt wel 20 mcg aanbevolen. Volgens de critici zijn de Nederlandse aanbevelingen te laag.

Bron: Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten