Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 augustus 2011

Nederlanders zitten graag stil

Door: Reina

Jongen op bank

Vooral jongeren zitten graag stil. Op een school- of werkdag zitten of liggen jongeren zo’n 55% van de dag stil (8 uur). En dan is het gemiddeld 9,5 uur in bed liggen niet meegerekend. Op een vrije dag zitten of liggen jongeren gemiddeld 32% van hun tijd. Volgens de nieuwe norm van TNO zou dat maximaal 2 uur mogen zijn.
Ook volwassen zitten of liggen te lang stil (38% van hun tijd op een werkdag en 25% van hun tijd op een vrije dag; beiden exclusief slaaptijd), maar voor hen is nog geen norm bepaald. Deze cijfers zijn te vinden in het in juli verschenen onderzoeksrapport “Bewegen in Nederland 2000-2010”.

Sedentair gedrag verhoogt het risico op ziekte en sterfte ongeacht de hoeveelheid lichaamsbeweging die iemand heeft. Ook in Groot-Brittannië is aandacht voor sedentair gedrag in een recent advies over gezond bewegen.
Bron: TNO


Elisa vd Molen, , 18 augustus 2011:
Dieren moeten het grootste deel van de dag hun kostje bij elkaar scharrelen, die zijn dus volop in beweging. Bovendien eten ze niet te veel, maar alleen wat ze nodig hebben of kunnen vangen. Dan heb ik het natuurlijk niet over de overvoerde katten en honden die alles op een presenteerblaadje krijgen. Katten hebben nog hun bewegingsvrijheid, honden mogen soms blij zijn als ze 3 keer per dag er uit mogen voor een half uurtje. En juist bij die groep dieren is overgewicht én diabetes ook een steeds groter probleem.
Karin van Holland, , 18 augustus 2011:
liggen is wel beter (zeker voor je rug) dan zitten...Dieren moeten -althans als ze in het wild leven- wel flink wat doen voor ze hun maaltijd verzameld of gevangen hebben. Pas stond er in de krant (BN deStem) ook net een artikel over het vele zitten van Nederlanders. Omdat ook, nu na de vakantie, scholen en werk weer beginnen.. Het blijkt o.a door onderzoeken, beschreven in dat artikel, dat af en toe sporten een inactieve leefstijl niet kan compenseren. Belangrijker is om regelmatig te bewegen, (trap)lopen, fietsen naar werk, wandelingetjes maken enz.
Lizzy beth, , 18 augustus 2011:
Moet je eens naar de meeste dieren kijken! En die doen het prima met hun stilliggen!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten