Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 juni 2011

Nanotechnologie onbekend bij consument

Door: Angela

nanodeeltjes

Consumenten weten nog niet echt wat nanotechnologie is. Ze zijn kritisch, maar niet afwijzend. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR (University & Research centre) na onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Nanotechnologie wordt wel de technologie van de toekomst genoemd. Het is de techniek die het mogelijk maakt te werken met deeltjes van 1 tot 100 nanometer (een miljardste van een meter). Tegelijkertijd roept de opkomst van nanotechnologie discussie op over de veiligheid van de technologie, met name als ze in voedselproducten wordt toegepast. Door bijvoorbeeld het gebruik van nanotechnologie in koffiecreamer lost deze beter op in een kopje koffie. Een ander voorbeeld is de Onvu-sticker die de houdbaarheid van groenten en fruit aangeeft.

De onderzoekers vinden dat de overheid toezicht moet houden op de veiligheid van voedselproducten die met behulp van nanotechnologie zijn geproduceerd. Bedrijven moeten op zoek naar relevante voordelen van nanotechnologische toepassingen in voedsel en landbouw, en daar duidelijk over communiceren. Zo kan voorkomen worden dat de maatschappelijke discussie - die nu nog nauwelijks aanwezig is - alleen over risico’s zal gaan.

Bron: Wageningen Universiteit


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten