Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 november 2012

Minder complicaties door vette voeding?

Door: Angela

Patient in ziekenhuis

Het toedienen van vetrijke voeding rondom een operatie kan complicaties verminderen. Dit concludeert Jacco de Haan van het Medisch Spectrum Twente in zijn onderzoek, waarop hij op 22 november is gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht. Het onderzoek zorgt voor een geheel nieuwe kijk op voeding rondom operaties en ernstige ontstekingen.

Vette voeding haalt niet alleen de scherpe kantjes af van acute en zeer heftige ontstekingsreacties, maar leidt ook tot een efficiënter afweersysteem in de periode erna, aldus de promovendus. Vette voeding in de darm zet een zenuwreflex aan die de ontstekingsreactie remt en verschillende organen (waaronder de darm) beschermt. Daarbij blijkt vette voeding ook effectief te zijn wanneer het lichaam al schade heeft opgelopen, zodat deze behandeling mogelijk ook kan worden toegepast bij patiënten na een ongeval.

Naar aanleiding van veelbelovende resultaten bij proefdieren werd de behandeling met vette voeding bij mensen getest. Bij gezonde vrijwilligers bleek vetrijke voeding een ontstekingsreactie sterk af te remmen. Momenteel worden er studies opgezet die aan moeten tonen of vette voeding bescherming biedt aan patiënten die een zware operatie ondergaan.

Bron: Medisch Spectrum Twente


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten