Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 juli 2014

Mensen met chronische ziekte bewegen te weinig

Door: Angela

Chronisch zieke in beweging

Mensen met een chronische ziekte bewegen veel te weinig. Zorgverleners moeten meer hun best doen om patiënten met een chronische ziekte aan te sporen meer te bewegen. Dit stelt bewegingswetenschapper Manon Dontje op basis van haar onderzoek, waarop ze onlangs promoveerde aan Rijksuniversiteit Groningen. Voor mensen met een chronische ziekte is fysieke activiteit soms de enige niet-farmaceutische behandeling die het ziektebeloop en de kwaliteit van leven positief kan beïnvloeden. Toch gaan mensen niet meer bewegen nadat ze gediagnosticeerd zijn met een chronische ziekte.

Dontje onderzocht het beweeggedrag van patiënten met een chronische aandoening. Veel patiënten bleken (veel) te weinig te bewegen. In de groep van 116 mensen met een aangeboren hartafwijking haalde bijvoorbeeld slechts 17% de norm van 30 minuten matig intensief bewegen per dag. Datzelfde gold voor 44% van de patiënten met hartfalen en voor 44% van de  nierpatiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan. Dat laatste is opvallend, want in die groep zijn er immers in principe geen lichamelijke beperkingen meer voor fysieke activiteit.

De promovenda concludeert dan ook dat niet de diagnose van een chronische ziekte het niveau van fysieke activiteit beïnvloedt, maar andere factoren zoals opleidingsniveau, BMI en het vertrouwen in eigen kunnen (self-efficacy).

Bron: Rijksuniversiteit Groningen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten