Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 mei 2012

Melkzuurbacteriën succesvol tegen blaasontsteking

Door: Karine

Capsules met lactobacillen kunnen verrassend goed blaasontstekingen voorkomen. Ze zijn weliswaar minder effectief dan antibiotica, maar het verschil is slechts miniem. Bovendien treedt er bij lactobacillen geen resistentie op, terwijl dat bij antibiotica een groot probleem is. Dat blijkt uit een studie onder leiding van AMC-onderzoekers Suzanne Geerlings en Mariëlle Beerepoot, gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine.

In de periode na de overgang (menopauze) krijgen veel vrouwen last van terugkerende urineweginfecties. Deze treden op omdat de hoeveelheid oestrogeen in hun lichaam daalt, met als gevolg minder “goede” lactobacillen in de vagina en overgroei van bacteriën die blaasontstekingen veroorzaken.

Vaak wordt een dagelijkse, lage dosis antibiotica geadviseerd om nieuwe blaasontstekingen te voorkomen. Ideaal is dat niet, want op den duur kunnen de bacteriën die de urineweginfecties veroorzaken, resistent worden voor deze medicijnen.

In een studie op bij een groep van 252 gezonde postmenopauzale vrouwen kreeg de helft van hen lage hoeveelheden van het antibioticum co-trimoxazol. De rest kreeg twee keer per dag capsules met daarin de lactobacillen L. reuteri RC-14 en L. rhamnosus GR-1.

Voordat ze aan de studie meededen, hadden de vrouwen gemiddeld 7 urineweginfecties per jaar. Degenen die antibiotica kregen, liepen in 12 maanden tijd gemiddeld 2,9 urineweginfecties op. De lactobacillengroep had er gemiddeld 3,3. 'Lactobacillen doen het dus minder goed dan antibiotica', zegt Geerlings. 'Maar de resultaten liggen erg dicht bij elkaar, én er treedt geen resistentie op tegen de lactobacillen.' Tegen de antibiotica wel: een maand nadat de vrouwen ermee waren begonnen, was 80 tot 95% van de blaasontsteking veroorzakende E. coli bacteriën resistent geworden.

Bron: AMC


Angela Severs, , 15 juni 2012:
Beste Gerrie,
Het is ons niet bekend of die betreffende probiotica capsules al te koop zijn in de winkel. Dat zou je wellicht bij de onderzoekers van het AMC kunnen navragen. Zie http://www.amc.nl/web/Het-AMC/Nieuws/Nieuwsoverzicht/Nieuws/Melkzuurbacterien-succesvol-tegen-blaasontsteking.htm. En wat bedoel je met Brabants dagblad??
gerrie smits, , 14 juni 2012:
Waar zijn die producten te koop??
Info mail adres in brabants dagblad bestaat niet.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten